Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Палачинкова къща

@ Review

, април 2011

Трудно ми е да си обясня защо след като цял един народ обича палачинки, палачинковите къщи у нас нещо все не ги бива. За съжаление, и тази не прави изключение.

Актуализация, юли 2012: палачинковата къща вече я няма. На нейно място има ресторант.

В самото начало уточняваме, че става дума за мястото намиращо се на ул. Нарцис 58 в столичния квартал Драгалевци. Те удобно са избрали обобщаващото име Палачинкова къща и съответния домейн на сайта. Преди няколко години пак в Драгалевци имаше една друга палачинкова къща, която после изчезна. Не зная дали имат нещо общо, но намирам известни прилики между двете.

Палачинкова къща

Мястото се открива лесно, има нещо като паркинг отпред, където могат да спрат около 6 автомобила. Зад оградата е приятен зелен двор, в средата на който е самата палачинкова къща. Отзад има детска площадка. По продължение на двете страни на двора са вдигнати масивни дървени козирки, които в летните жеги сигурно са предпочитаното място. Масите и столовете са от ковано желязо. Изприщвам се от такова ресторантско обзавеждане. Първо столът тежи 20 кила и преместването му е съпроводено с тътрузене, второ са супер неудобни, трето почти винаги се клатят, защото все някой крак е заварен накриво или отрязан по-късо. Наистина не разбирам хората, които слагат такава мебел вкъщи, камо ли в заведението си.

Сега по същество. Менюто е първото, което предизвиква WTF реакция. То съдържа около 30 или 40 вида палачинки. Не съм сигурен точно колко са, тъй като се повтарят по 2 или 3 пъти, защото след първоначалното общо изброяване следват секции за тематични, диетични и забравих още какви палачинки, в които виждате същото, само че с разменени места. Самото меню е написано с ужасно нечетлив шрифт и за да е бутафорията пълна, избраните цветове са в оранжево-жълтата гама. Снимките са малки и нямат кой знае какъв смисъл. Made in вкъщи. В лошия смисъл.

Но това е по-малкия проблем. Случвало ми се е не повече от 2 пъти някъде да прочета цялото меню и да не си избера нищо. И имайте предвид, че аз обожавам палачинки. Но тук изобщо не останах щастлив. Първо са неуместните им имена – ACDC, RHCP, Стинг, за ракия, за узо, за бира, за вино… Всеки път когато видя подобно народно творчество в менюто ми идва да си хвана хапката и да си изляза. И хайде, докато за имената аз може да съм крив, за съдържанието силно се съмнявам да съм единствения, който повдигна вежда. В тези палачинки се съдържат луканки, пастърми, кюфтета, пържени картофи, вурстове… И ако си мислите, че сладките са по-нормални, лъжете се. Там на почит са кремовете и сметаната.

Мудното обслужване ми даде достатъчно време да успея да прочета менюто няколко пъти и да поиграя на Онче-бонче в опит да си избера нещо. Оказа се, че за избраната от Jane палачинка Стинг трябва да се прави тепърва смес, което ще отнеме допълнително 20 минути. Тогава тя си избра „палачинка за ракия“, което поръчано от кърмеща жена в 11 часа само по себе си звучи абсурдно. Аз избухнах с „палачинка за бира“, чието съдържание е… пържени картофи, гъби и вурстове.

След двайсетина минути пристигна ракиената, бирената отне още около 5. Сигурен съм, виждате, че визуалния елемент изобщо отсъства от храната. Тя представлява просто някакви цопнати в чиния продукти. Все едно готвачът никога не е чувал, че първо се храни окото, а после стомаха.

Палачинкова къща

В общи линии аз ядох нещо като дюнер, ама с българско-немски привкус. На готвача дори не му беше хрумнало да раздели вурстовете след като ги е извадил от пликчето и така те си седяха вързани по двойки. Самата палачинка беше нормално вкусна, но бих предпочел в чинията ми да имаше 3 палачинки и 1/3 от останалия пълнеж, вместо обратното.

По мое мнение това заведение не трябва да се казва палачинкова къща. Може би повече би му отивало да е Гостилницата или нещо такова. Иначе заблудата и разочарованието от твърде домашното преживяване и то не в добрия смисъл са твърде големи.

[+] Дворът е приятен;
[+] Удобно е за ходене с деца.
[-] Менюто е ужасно; объркващо и с нечетлив шрифт;
[-] Столовете и масите от ковано желязо са ужасни във всеки един смисъл;
[-] Палачинките имат странни и неуместни имена;
[-] Комбинациите им са също толкова странни и неуместни;
[-] Няма никакво старание поне за естетическо оформяне на блюдата;
[-] Обслужването, макар и любезно, е доста мудно и далеч не професионално;
[-] Смесите за някои от палачинките се правят при поръчка (?!), което добавя още 20 минути към приготвянето.
 • #1 Искра
  24.04.2012

  ха ха ха – това рекламна кампания ли е?! Някакъв „тъмен“ PR?!

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  27.04.2012

  Не. Реалността към април 2011. Дано 12 месеца по-късно е коренно променена.

  ОтговорОтговор

 • #3 Анотонва
  07.07.2012

  Снощи бях в някогашната палачинкова къща, която вече е ресторант „Драгалевци“. Промяната е пълна – изключително вкусна храна, невероятно приготвени меса от сръбски готвач, чудесно обслужване. Останахме приятно изненадани от чудесното преживяване и прохладата на планината. Препоръчвам новия ресторант на всички, обичащи вкусно месо.

  ОтговорОтговор

 • #4 Мани
  08.07.2012

  Реалността през юли 2012г е коренно различна. Новият ресторант „Драгалевци“ предлага изключително вкусна кухня.

  ОтговорОтговор

 • #5 procopy
  08.07.2012

  Нима? Навярно сте били там като част от екипа? Може би сте собственика? Иначе няма причина да пускате два коментара в опит да се разграничите от предното амплоа на обекта от един и същи IP адрес, но с различни имена.

  ОтговорОтговор

 • #6 Антонова
  09.07.2012

  @procopy: След като прочетох отговора Ви, написан със заядлив и подигравателен тон, се чудех дали си струва да отговарям, но ще го направя от уважение към себе си и към собствениците на въпросното заведение, които дори не познавам. Не, не съм била там като част от екипа. Бяхме поканени цялото семейство от наши познати, които празнуваха рожден ден на детето си. Двата коментара са написани от мен и съпруга ми, защото в дома си ползваме един компютър. Не се отричаме от мненията си и още веднъж ще подчертая, че останахме изключително доволни от храната и обслужването.

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?