Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Антиникулденска рибена чорба

@ Food&Drinks

, декември 2011
Антиникулденска рибена чорба

Яденето на определен вид риба точно на определен ден в годината е ама изключително балъшка проява. Да не говорим колко тъпа риба е шарана. Ето го фикса.

Рибената чорба може да се приготви в два варианта – лесен и труден. Аз съм по лесните неща, но ако вие обичате трудните, вижте тази прекрасно илюстрирана рецепта.

Лесния шефпрокопски вариант започва със следните зеленчуци: моркови, лук, пиперки, домати и целина. Тъй като първо няма кой да ти се занимава с корен от целина, и второ, да се купува цял такъв само за една чорба е безобразно разхищение, тук използваме така нареченото „селъри“, или зелените горни части на целината, които ги има във всеки магазин. Хубавото е, че каквото остане от тях може да се оползотвори в много други гозби, така че ядове в това отношение няма.

Преди да започнете, имайте предвид, че тази супа се прави в голяма тенджера

Два моркова, три зелени пиперки, един много голям домат (или два средни), половин глава лук и два стръка селъри се накълцват сравнително ситно и се слагат във вряща подсолена вода. Към тях можете да добавите и малко ориз по желание, но малко. Увирането отнема около 15-20 минути на средно-силен огън.

През това време вие или сте почистили рибата, или ако ви е домързяло и тя е с люспи и кости (примерно опашки, глави или просто неизчистени парчета), я увивате в тензух.

Добра рибена чорба не става с един вид риба.

Колкото повече риба сложите, толкова по-добре. В случая рибата е бял амур, опашка от сьомга, тилапия и за щрих – скариди. Скаридите бяха замразени от магазина на ИКЕА и както всяко друго нещо в него, бяха много зле. Бих сложил повече неща, но за жалост живеем в скапана страна, която хем се гордее че има морски и речен, че и океански риболов, хем в магазините има 10 вида морски продукти на кръст, 90% от които внос.

Мидите и скаридите принципно чудесно вървят към супата, но трябва старателно да се почистят предварително, като за това е нужно известно бланширане.

Рибата е готова за около десетина минути. Ако сте я варили в тензух, изваждате я, изчиствате я старателно от люспите и костите и я връщате обратно в тенджерата. Добавяте разцепени люти чушки на вкус и ако имате под ръка, нарязани сушени доматчета.

Поръсвате обилно с чер пипер (ако имате меланж, още по-добре), червен пипер, девисил и мащерка. Оставяте да покъкри още малко на слаб огън, а през това време подготвяте застройката.

Едно яйце, което предвидливо сте извадили от хладилника поне час предварително се чуква в купичка, разбива се хубаво и към него се добавя лимонов сок на вкус. После бавно и полека започвате да изливате на тънка струя бульон с лъжица, като непрестанно бъркате. Ако бульонът дойде много горещ, яйцето ще се пресече и ще стане на „розички“, което е пълен fail, противно на онова, което разни пишман готвачи ще ви обявяват за голямо гурме чудо. След като добавите достатъчно бульон, който да затопли застройката и да я изравни що-годе с температурата на супата, я изливате на тънка струйка във вече свалената от огъня тенджера, като отново бъркате постоянно.

Сервирането не изисква абсолютно нищо повече, освен, може би, малко ситно нарязан магданоз. Ако сте любители на мазничкото, капнете и няколко капки зехтин.

Всъщност грешка. Изисква. Узо или анасонова ракия.

[eshop_addtocart]

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?