Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Благ рибен гювеч

@ Food&Drinks

, ноември 2011
Благ рибен гювеч

Този път шеф Прокопи има гост готвач и това е, хм, собствената му жена, която завъртя такъв рибен гювеч, че му изличи професионалната слава на мига.

Гювечът съдържа два много подходящи за целта вида риба: тилапия и пангасиус. Предимството и на двата е, че са достатъчно стегнати, за да останат на големи парчета. Без да визираме вкуса, разбира се. Купувайки филета пък, си осигурявате незаменим хранителен комфорт, понеже последното което искате е да си разваляте удоволствието в търсене на кости. Количеството е според вкуса ви, но по мое мнение съотношението на рибата към зеленчуците трябва да е 1/4 или дори 1/3. За пореден път не споменавам грамажи, но вие добре знаете че това е и основното предимство на шефпрокопското готварско училище „Едно към гьотере“.

Така. Зеленчуковата страна включва картофи, моркови, лук, зелени и червени чушки, домати. Лука на кръгчета, картофите и доматите на едри кубчета, останалото на по-длъжки резени, ей така, за удоволствие. Всички зеленчуци заедно с едрите парчета риба се слагат в тенджера с вода и се варят около 20 минути на средно-силен огън. После се отцеждат и се нареждат в стъклена тавичка. Заливат се с доматена паста (за пореден път намигам към лютата на Dolmio), екстра върджин зехтин, сол, мащерка, риган, босилек, прясно смлян чер пипер, соев сос – всичко това на око и вкус, добавя се половин чаша хубаво бяло вино (използването на евтино вино за готвене е кощунство към храната) и се шибват във фурната за половин час на 220 градуса. Към края на печенето ще установите, че се е отделил сос, което е супер, защото това отново е едно от ястията, нуждаещи се от отопяване.

Сервирате с още чер пипер, нарязан на ситно магданоз (какъвто този път по стечение на обстоятелствата нямаше) и добро червено вино, за ужас на гурметата и сомелиерите, които ще твърдят, че риба се консумира с бяло. Риба може би, но гювечът изисква червено. И не мога да се сетя за по-подходящо от реколта 2009 мерло и каберне фран на Мидалидаре.

[eshop_addtocart]
  • #1 Manuelle
    09.11.2011

    Това ще се пробва задължително.
    Само едно нещо по темата за сомелиерите. Митът „Риба и пиле с бяло вино, свинско и други – с червено“ вече го развенчаха. Много специалисти (и не само де) твърдят, че с по-„тежки“ ястия е по-адекватно да се консумира червено вино, а с по-„леки“ – бяло или розе.

    ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?