Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Гхи

@ Food&Drinks, Good Living

, април 2012

Известно още като пречистено масло, гхи е по-добрата алтернатива за вашата кухня и здраве.

Гхи

Основно ще го срещнете в индийската, непалска, пакистанска и бангладешка кухня, но това не бива да ви подвежда. Гхи има много приложения, като част от не са свързани с вкусовите му качества.

Гхи се получава когато обикновено масло (безсолно) се стопи на слаб огън. Процесът на приготвянето му в домашни условия не е труден, но е продължителен и човек трябва да се въоръжи с търпение. Тъй като от оригиналното съдържание накрая остава между 1/5 и 1/3, в зависимост от качеството на маслото, изходния материал трябва да е поне половин килограм, за да си струва усилието.

В началото маслото се нарязва на кубчета и се слага на среден огън докато се разтопи. Веднага след това се намаля на слаб огън и бдението започва. Образуващата се пяна периодично се обира много внимателно, като се стараете да се движите само по повърхността и в никакъв случай не гребете до дъното, макар че по него ще се образуват разни артефакти.

Не изхвърляйте пяната, защото тя не е отпаден продукт.

Когато маслото се избистри и добие кехлибарен цвят, а образуването на пяна спре, готово е. Изключете котлона и го дръпнете настрани, за да не прегори и да отиде целия ви труд на вятъра. Така полученото масло се прецежда през няколко слоя марля в стъклено бурканче, или друт плътно затварящ се стъклен съд.

Резултатът е нов вид масло, с което може да се готви при висока температура без прегаряне и което може да се съхранява месеци наред извън хладилник, стига да е затворено добре.

Пяната, която се отделя при приготвянето е вкусна, но краткотрайна, не подлежи на съхранение и е хубаво да се използва бързичко. Слага се в супи, ориз и други гозби, на които придава специфичен вкус.

Освен за кухненски цели, гхи има и оздравителни приложения. Примесено с куркума се ползва за овлажняване и омекотяване на носната лигавица и отпушване на носа; една супена лъжица сутрин на гладно последвана от чаша топла вода омазнява и прочиства чревния тракт; тъй като прониква тълбоко в тъканите, то е широко използвано в източното билколечение; жабурене с разтвор от гхи укрепва венците и зъбите; прекрасно помага при изгаряния от всякакъв тип; не на последно място, маска на лицето с гхи поддържа кожата свежа и влажна.

Ако не ви се занимава с цялата хамалогия, пригответе си ~18 лв за бурканче от 200-250 грама и посетете някой био магазин. Цената е приемлива, като се има предвид, че едно добро масло, което ще ползвате за изходен материал в супера струва около 5 лв за 250 грама.

[eshop_addtocart]

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?