Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Какво, по дяволите, си ти?!

@ Food&Drinks

, януари 2012

Всичко започна с една на път да се провали лазаня, а завърши (сравнително) успешно. Крайния резултат – нито лазаня, нито чили кон карне, но за сметка на това вкусно.

Какво, по дяволите, си ти?!

Успехът на това ястие се измерва в това дали приемате провала на лазанята за голяма драма, или не. Аз лично го приемам, но пък бързо ми минава като обърна две чашки и резултата е добър на вкус.

Нещата започват с корите за лазаня. В зависимост от вида им, може и да се налага да ги киснете в гореща вода, а може и да не се налага. Когато ги киснете, е важно да не ги тропвате както са си направо от пакета, независимо дали в нея има зехтин. Както по емпиричен път бе установено в този случай, зехтинът не е магическата пръчка, която ще им попречи да слепнат. И ето ни няколко минути по-късно вече приготвили плънката, когато бавно, но упорито започваме да скубем коси, изваждайки корите от водата и установявайки, че с малки изключения са една целокупна топка.

Казвайки плънката, тя ще е супер проста. В нея няма да има нито задушен лук, нито царевици, нито сос Бешамел, опазил ни оня горе!

Вземаме половин кило кайма. Както съм споменавал, каймата в магазините е пълен шит, блъскана е със стабилизатори и консерванти и трябва да се избягва. Вместо това или искате да ви смелят месо на място, или ако имате кухненски робот, си я правите вие вкъщи.

Та каймата се слага на слаб до среден огън в полят със зехтинец тиган, в който сме сложили ситно накълцана скилидка чесън и 1-2 ситно нарязани люти чушки да се позадушат. Добавяме подправки – мащерка, розмарин, чер пипер, сложете-любимата-си-подправка-в-списъка. Няколко минути по-късно добавяме една малка (~240 грама) консерва белени домати и оставяме нещото да покъкри 5 минути. След това добавяме и подобна консерва боб. След още няколко минути сваляме от огъня и се обръщаме към корите.

Разделянето на слепнали коли е кауза пердута. Независимо дали ще ги загрявате, ще ги поливате с още зехтин и внимателно ще пъхате предмети между тях, стореното не може да се поправи. Но може да се заобиколи. Като корите небрежно се разпарчетисат. Така или иначе от тях лазаня повече няма да стане, но това не ги прави неядливи, нали така?

В стъклена тавичка нареждаме основа от най-целите и здрави кори кори. Върху тях изсипваме щедро от сместа, после пак парчета кори и т.н. Някъде в суматохата добавяме моцарела и филирани маслини. Полученото нещо с вид на яхния слагаме за половин час във фурната на горно и долно нагряване при 190 градуса. Не покриваме с кашкавал. Аман от кашкавал на всяка манджа! Вместо това при сервирането поръсваме с магданоз и ако е необходимо, поливаме с табаско.

[eshop_addtocart]

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?