Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Уасаби – зеленото чудо

@ Food&Drinks

, ноември 2010
Уасаби – зеленото чудо

Както ще разберете ей сега, това не е само онази зелена японска щуротия, която идиотите от Jackass шмъркат, а Жан Рено набива като мармалад в едноименния палячовски филм.

Коренът Wasabia Japonica е братовчед на хряна. Откъдето и сходните хранително-вкусови качества и прозвището „японски хрян“. Основната разлика на това семейство с другите лютиви растения, като чилито например, е че онези стимулират рецепторите на езика, докато тези – на носа. Освен това ефектите са много по-краткотрайни и лесно се отстраняват, ако човек отпере як гълток бира или друга течност.

Уасаби се нарича пастата от настърган корен. Старите, мастити японски шефове използват рендета, направени от кожа на акула (?!), или така наречените samezayano-wasabi-oroshi, но това далеч не значи, че стандартно метално ренде не върши същата работа. Тъй като е доста нетрайно и губи ароматите си в рамките на 15 минути, в по-добрите суши ресторанти и барове уасабито се приготвя преди сервиране. И докато сме на кухненска вълна, ето един съвет за любителите на домашното суши, където най-често се използва уасаби: поставянето на пастата между ориза и рибата запазва аромата й по-дълго.

Сега лошата новина. Тъй като коренът е скъп (цената варира от 300 до 800 лв/кг) и се отглежда трудно (само 5 региона в Япония), онова, което обикновено се сервира в заведенията, е псевдо-уасаби. То е съставено от хрян (който в Япония наричат „западно уасаби“, ха-ха), горчица и зелена боя. Когато става дума само за хранене това има своите плюсове. Като например едно ядене на суши да не ви излиза като ядене на трюфели. Но работата е там, че има и друга страна на нещата, която навежда на сериозни размисли.

Вярва се, че Wasabia Japonica има силни целебни свойства и е един от факторите за японското дълголетие. За астматиците, като мен добрата новина е, че коренът има противоалергични и противоастматични, дори и анти-анафилактични свойства.

Другите магически свойства включват антимикробно и антиплесенно действие, изтребвайки стафилококите и гадната Escherichia coli, като се твърди, че така се предотвратява образуването на… кариес.

Wasabia-та има и противосъсирващите свойства, които предотвратяват образуването на тромби в кръвта. Друга батерия, която бива унищожена е Helicobacter Pylori, отговорна за язвите и рака на стомаха.

Когато става дума за рак, се оказва че той ще има много лош ден, ако попадне на консумиращ корена човек, защото едно от най-важните му свойства е блокирането на метастазите, а на по-късен етап и разрушаването на раковите клетки, при това, без да се увреждат нормалните! Последното е наблюдавано особено ясно при болни от левкемия, рак на гърдата, пикочния мехур, простатата, панкреаса, белия дроб и дебелото черво.

Макар да бледнее пред предните, облекчаването на диабетни състояние също изобщо не е за пренебрегване, нито детоксифициращото действие само по себе си.

И след цялата тази надъхваща реч идва въпроса: откъде човек да си купи истински корен?! Отговорът не е еднозначен, но еднозначното в него е „от чужбина“. Ако имате ходене към цивилизацията и знаете за японски/азиатски пазар – минете от там. Алтернативно от някой американски сайт. Но ще ви излезе твърде скъпо и сложно, за което можете да благодарите на Дянков. Всъщност, най-добре е приятел в Япония да ви изпрати.

[eshop_addtocart]
 • #1 lilia
  26.11.2010

  Всяка болка има билка на родното място на човека.

  ОтговорОтговор

 • #2 er
  15.11.2011

  samo bateriata opravi :)

  ОтговорОтговор

 • #3 reni
  15.03.2012

  Само не разбрах кога се добавят уасабито, соевият сос и маринованият джинджифил. Мерси :-)

  ОтговорОтговор

 • #4 Ivailo Borisov
  17.03.2012

  Към кое кога се добавят?

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?