Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Nespresso

@ Food&Drinks

, януари 2008
Nespresso

Nespresso e марка на Nestle най-лесно разпознаваема с характерните си еднократни капсули, а символиката в притежанието на машина е много ясна.

Nespresso машините са основани на идеята за еднократна употреба. Всяка капсула съдържа една доза кафе, след което се изхвърля. Тъй като капсулите са направени от алуминий, те са подходящи за рециклиране. Макар че съществуват находчиви хора, които практикуват повторно използване на капсулите, подобна постъпка демонстрира, че притежателят на машината няма ясна идея защо я е купил. В крайна сметка, едно от основните предимства и характерни белези на Nespresso са неговите капсули с различни аромати, вкусове и сила.

Машините се произвеждат от различни производители на техника, като Krupps, Siemens и Magimix, плюс собствените машини на Nespresso. По-скъпите модели включват екстри като автоматично изхвърляне на използваната капсула и отделна помпа за мляко.

Капсулите са в 12 разновидности, като всяка има различен аромат, вкус и сила. Има два вида капсули – Espresso и Lungo, а всяка капсула се характеризира с определена сила, киселинност и горчивина.

Espresso вариациите са:

 • Ristretto (С: 10 К: 1/3 Г: 3/3)
 • Arpeggio (С: 9 К: 0/3 Г: 3/3)
 • Roma (С: 8 К: 1/3 Г: 2/3)
 • Decaffeinato Intenso (С: 7 К: 0/3 Г: 3/3)
 • Livanto (С: 6 К: 0/3 К: 2/3)
 • Capriccio (С: 5 К: 1/3 Г: 2/3)
 • Volluto (С: 4 К: 2/3 Г: 1/3)
 • Cosi (С: 3 К: 3/3 Г: 1/3)
 • Decaffeinato (С: 2 К: 1/3 Г: 1/3)

Lungo вариациите са:

 • Vivalto (С: 6 К: 1/3 Г: 2/3)
 • Decaffeinato Lungo (С: 5 К: 1/3 Г: 1/3)
 • Finezzo (С: 4 К: 1/3 Г: 2/3)

Всяка година към асортимента се добавят по 2 нови екзотични вида кафе, които са достъпни в рамките на 6 месеца, а от 2006 година компанията пуска на пазара и по 3 специални бленда кафе.

Няколко дни след поредното завръщане от чужбина реших, че така повече не може да продължава, взех проблема присърце и реших да го реша генерално и веднъж завинаги. Свързах се с Nespresso и попитах какви са условията за франчайз на марката в България. Няколко дни по-късно получих отговор от който научих две неща:

а) Nespressо не се разпространява под формата на франчайз
б) Компанията не предвижда официално навлизане на българския пазар поне до 2011 година

Особеното при Nespresso е че се опитва да наложи известна доза елитарност сред потребителите си и в общия случай те са хора, които искат да се чувстват различни. Всичко в марката говори за това. Магазините се наричат бутици, а капсулите се поръчват от интернет, като регистрацията ви прави членове на клуба.

Затова какво беше учудването ми, когато на втора страница в януарската брошура на Метро през 2008 видях кафемашини Nespresso. При това в комплект с 12 капсули и описание, че когато ги изпиете, можете да си поръчате нови лесно от nespresso.com. Цената на машините беше съвсем същата като тази в който и да е бутик. Домашният модел XN2105 на Krupps беше 358 лева с ДДС, а кубичния офис модел, който аз лично не харесвам изобщо – с още стотина лева отгоре.

Докато машините могат да се купят и от бюджетни вериги, а в чужбина – и от квартални магазини, по друг начин стои въпросът с консумативите. Те могат да се купят само от бутиците или онлайн от сайта. Този начин на снабдяване би бил сериозна пречка за много българи, за които пазаруването онлайн е все още мит. Като студен душ би подействал и фактът, че минималното количество капсули при поръчка от там е 200. Финалният пирон, който би отказал повечето хора да си купят тези капсули е цената. 200 капсули заедно с доставката струват почти 200 лева, като цената на доставката до България възлиза на 40% от общата цена. Така себестойността на едно еспресо става 1 лев.

Предприемчиви хора обаче са намерили друг чалъм – вендинг услуга с машини от професионалната серия на Nespresso, при които машината се доставя безплатно за срока на ползване при определено количество консумация на месец. Услугата има и едноседмичен безплатен пробен период, в който човек може да прецени дали тя е за него. Цената на една доза кафе с чашка, захарче и бъркалка е 60 стотинки, което като цяло не е чак толкова лошо. Недостатъкът на цялата схема е ограниченият асортимент вкусове, тъй като капсулите за тази серия машини нямат нищо общо с нормалните капсули и вкусове, високата месечна консумация предполагаща или офис с 10+ души персонал или яко пристрастени към кафето хора, както и безобразната машина с вид на касетофон Хитачи от началото на 80-те, на която й трябват 15 минути да превключи от режим кафе на режим затопляне на вода и обратно. По време на превключването, машината, естествено, е напълно неизползваема. Трудно ми е да се сдържа и да не изкажа лаишкото си мнение, че кафето генерирано от тези капсули е по-гадно от онова на обикновените – прекалено силно, прекалено кисело и с прекалено малко крема – далеч от магията на приключението Nespresso.

p.s. Две години по-късно се оказва, че Nespresso все пак вече има представител в България, но само за професионалната серия. Инвестицията в бутик явно си остава все така нерентабилна и необозрима. Вместо това Nestle предпочете да се прицели в low-end битовите потребители, за които пусна серията Nescafe Dolce Gusto.

[eshop_addtocart]
 • #1 Martin Linkov
  07.10.2010

  Хм, е как не предвижда като ние в офиса на favit пием само Неспресо?

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  07.10.2010

  Става дума за официално навлизане, с бутици и всичко останало.

  ОтговорОтговор

 • #3 juto
  28.11.2011

  ot kude moga da si kupq kapsoli za nespresso machina v Bulgaria???

  ОтговорОтговор

 • #4 procopy
  29.11.2011

  Ако имате машина от професионалната серия (капсулите приличат на хапчета), която се разпространява предимно в офиси и бизнес обекти с вендинг схема, вижте официалния вносител за нея. Ако пък сте се нахендрили с покупка на машина от домашните серии (капсулите приличат на конуси) от някой магазин за техника, вероятно ще трябва да поръчвате от сайта на Nespresso. За всеки случай попитайте на мястото, откъдето сте купили машината.

  ОтговорОтговор

 • #5 tedi
  16.06.2013

  @juto: капсули Неспресо може да си купите от мен :)

  ОтговорОтговор

 • #6 ch01
  05.07.2013

  Някой да е поръчвал от Дийлс? Чудя се дали си заслужава

  http://www.deals.bg/nespresso

  ОтговорОтговор

 • #7 Манта
  10.11.2015

  Kолеги,вече има капсули за кафе машините на неспрессо ,които са повече от страхотни на вкус,аз си ги купувам на 45ст. броиката от OLX.

  ОтговорОтговор

 • #8 kafemania
  29.02.2016

  Вижте тук: http://kafemania.bg/kafe/coffee-nespresso-capsules

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?