Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

За ароматизираната, цветна тоалетна хартия, нежния ви задник и вредите от всичко това

@ Good Living

, декември 2012

Съвременните хартиени продукти съдържат 100 000 химикала. Една минимална част от тях са тествани за ефекти върху човека. Тоалетната хартия не прави изключение.

За ароматизираната, цветна тоалетна хартия, нежния ви задник и вредите от всичко това

Наистина е страхотно човек да си бърше дирника с шарена, мека, пухкава и по-важното – миришеща добре тоалетна хартия. Някакси му остава усещането за приятна чистота без измиване. Както знаем обаче, всичко на този свят има определена цена. И понеже хората обичат цифри, ето какво коства производството на един тон тоалетна хартия:

 • 17 дървета;
 • 26 320 литра вода;
 • 4077 киловатчаса електроенергия;
 • 1 752 литра нефт.

Ако този тон тоалетна хартия не бъде рециклиран, той отделя 266 килограма замърсители в атмосферата и заема 2.33 кубични метра на бунището.

Не че съм върл еколог, но изсичането на милиони дървета заради нечии задници е чиста проба идиотизъм.

Малко предистория

Годината е 1987. Администрацията за храни и лекарства (FDA) в Щатите забранява огромно количество бои (тогава от тамошния пазар изчезват цветните рула и остават само такива с минимални декорации) и ароматизатори, използвани в тоалетните хартии, тъй като лабораторните изследвания сочат, че изложените на въздействието им плъхове развиват рак. Тезата е, че използването на тези бои и ароматизатори в близост до вагината ще доведе до рак на шийката на матката. За онези, които живеят на друга планета и вярват, че света е едно прекрасно и непоръбено място ще поясня, че въпросната администрация често ръководи решенията си от определени стимули и конкретни интереси, и не е пример за служба в името на човека. Вярно, не живеем в Щатите, но рано или късно одобрените там неща идват и на нашия пазар. Затова днес гъзовете ви растат докато весело нагъвате пържените кълки, в които са бити ваксините на шестпръсти пилета, хранени с ГМО. Но това е друга тема. Мисълта ми тук е, че щом безобразен орган като FDA забранява бои и оцветители в тоалетната хартия, лабораторните резултати са отвъд очевадни и не могат да се неглижират с лека ръка.

Fast forward до наши дни. Соца отдавна е отминал, Виденовата зима също и българския народ си бърше ли бърше задника с ароматизирана и цветнощампована тоалетна хартия, която струва колкото обикновената. More bang for the buck, мисли си човека от народа и наваксва пропуснатото. Без да мисли за възможните

Здравословни проблеми

Както казах по-горе, жените лесно могат да гепят рак на шийката на матката. Но пък гледай ти парадокс – срещу 600-700 лв могат да се ваксинират ефективно срещу такъв, както няколко кампании в последните години убедително прокламират, и да продължат с употребата на същата козметика. Последното е черна ирония.

Инфекции на пикочните пътища при жените. Ароматизаторите и боите са силни дразнители и често се спрягат като един от основните причинители на тези инфекции.

Гъбични инфекции. Отново женичките са на пангара. Един от първите въпроси в цивилизования свят, който гинеколога задава на жена с гъбична инфекция е „използвате ли ароматизирана тоалетна хартия“, тъй като връзката между двете отдавна е доказана.

Нека не забравяме алергиите. Астматиците са с повишен риск от получаване на пристъпи и ако се чудите защо ви свирят гърдите, едно от най-елементарните неща е да пробвате как ще сте без ароматизирана и оцветена тоалетна хартия.

Има жени, които при липса на тампони и превръзки поставят навита тоалетна хартия там долу. Акъл-море. Радвайте се, че не ви е треснал синдрома на токсичния шок. По същата причина е изключително лоша идея да използвате ароматизирани ежедневни превръзки.

Хората с по-чувствителни дупета лесно получават раздразнение, а онези с изострени хемороиди вероятно започват да се чудят защо напоследък кървят повече. Искате ли подсказка? А искате ли подсказка защо е добре да не използвате мокри кърпички за дупето на бебето си?

От избелената с хлор тоалетна хартия се отделя диоксин – чуден канцероген. На опаковките обаче много рядко ще срещнете пояснение използван ли е хлор.

Олеле, мамо! Ами сега?!

След всичко това следва въпроса каква хартия и откъде. Отговорът е труден и не е еднозначен, тъй като на повечето места се предлагат различни продукти, а ако изобщо има неароматизирана хартия, тя е забита някъде в дъното, понеже по опаковката й няма шарени мечета, цветчета и прочие красоти, които да радват потребителското око, провокирайки ръцете сами да грабнат пакета.

Най-добрата опция е рециклираната, неизбелена хартия.

Което важи също за кухненските ролки и кърпичките, тъй като и при тях горните съображения са актуални.

Качеството на българската неароматизирана тоалетна хартия е лошо и тя обикновено е в ниския ценови клас. Повечето такива хартии са от онази ужасна еластична целулоза, която оставя усещането, че се бършеш с шкурка, другите са толкова тънки, че надписът „3 пласта“ на опаковката е лишен от смисъл. Обикновено тези хартии са бели или кафеникави, но има една жълта, чийто производител сега ми убягва. Секунди след пускането на парче в тоалетната, водата се обагря в яркожълто. Видите ли я, ръцете плътно до тялото.

Ето няколко неароматизирани и неоцветени хартии, за които да се оглеждате, а нови ще бъдат добавяни периодично:

 • Белана икономична – рециклирана
 • Harmony Extra – 100% целулоза
 • Boni Perfex – 100% целулоза
 • Smile – 100% целулоза
 • Zebra Green Eco – 50% целуллоза
 • Gama Classic – рециклирана
 • Gama Lux – 100% целулоза

Има и други от типа на DM, Zewa и Lambi, но те са по-трудни за откриване и значително по-скъпи. Но всъщност най-добрата опция тук е съвсем друга. Ако имате възможност, просто спрете да използвате хартия за почистване на южните си части. Инсталирайте си биде. И това не е шега.

[eshop_addtocart]
 • #1 newage
  08.05.2013

  Най-добрата алтернатива се нарича шишенце с вода… Екологично и хигиенично…

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?