Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Каква е естествената реакция на децата, когато им се доходи до тоалетната? Клякат. Но няма да сме ние, съвременните пичове, ако не вървим срещу това.

За вредата от порцелановия трон

За колко лекарства и кисели млека срещу запек, „лениви черва“, нередовно изхождане и прочие се сещате? Колко пъти сте изпитвали едно от тези проявления? А сещате ли се за ваш градски близък, който никога не се е оплаквал от нещо такова? Едва ли. Всички ние – съвременни, урбанизирани, горди представители на западната цивилизация сме в кюпа. В кюпа на хронично увредените. И то от онази част от ежедневието ни, за която толкова ни е срам да говорим.

Рядко се замисляме, но човешката история е интересно нещо. Когато съпоставим много от особеностите на древния лайфстайл с днешните, лесно бихме могли да видим докъде ни води самоцелния стремеж за все повече съвременни изгъзици, които „подобряват живота ни“. И с порцелановия трон така.

Супер кратка история на тоалетната чиния

През 19-ти век двама чобани (дърводелец и водопроводчик) с фикс идея, но без никакво познание за анатомията и физиологията, изобретяват първия в света стол за акане за първата в света вътрешна тоалетна, защото, нали, не върви английския кралски двор да се дупи, като простолюдието. Със светкавична скорост иновацията се разпростира по света, защото пък, нали, не върви всички останали да са по-долу от английския кралски двор, и проявленията не закъсняват. Фаталното им изобретение създава невижданата дотогава болест апендицит и спомага развитието на плеяда други интересни заболявания, с които днес така сме свикнали.

60% от населението на света разполага с течаща вода, удобна тоалетна и… апендицит, хемороиди, колит, болест на Крон, запек, херния, провисване на органите в пелвиса, рак на червата, замърсяване на тънките черва, дивертикулоза. Без дори да отваряме дума за бактериите и микробите, които шетат по чинията и с които дупето ни е в контакт. А както разбирате, мъжката ни склонност да прекарваме по половин час вътре с вестник, книга и дори лаптоп, изобщо не ни помага.

За сметка на това, в азиатските и африкански държави, където все още се използват клекала, нашите проблеми не съществуват. Защото преимуществата на клекалото пред стола изобщо не са за подценяване:

– естествено, пълноценно и по-лесно отделяне без напрягане на пуборекталната примка, която държи ректума затворен при седнало положение;
– защита на нервните окончания по вътрешността на червата;
– затваряне на преградата между дебелите и тънките черва, което не позволява връщане на фекалии към тях;
– предотвратяване на херния и провисване на органите;
– осигуряване на условия за естествено прибиране на хемороидите;
– бременните жени не напрягат плода и се подготвят по-лесно за естествено раждане.

Този репортаж няма да ви даде повече информация, но завършващото изречение е квинтесенцията на мисленето ни. Мисленето, което бавно и сигурно ни вкарва в гроба.

[eshop_addtocart]
  • #1 newage
    19.02.2013

    Мда, госпожата от репортажа определено ще се сети кое е по-здравословно, когато вече има 101 болести. Но… предполагам и това е модерно днес, нали всички са болни?

    ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?