Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Знай си мярката, другарю

@ Good Living, Sassy Shop

, ноември 2010
Знай си мярката, другарю

За щастие, вече не сме в соца и патетичните лозунги са само забавна препратка, но винаги е добре човек да знае мярката на алкохола.

Минута за нравоучение. Преди няколко години катастрофирах. С не повече от 30 км/ч и не под въздействие на алкохол. Колата стана тотален скрап. За щастие, никой не пострада. Но видът й ме накара много бързо да си променя концепцията за шофирането. Тази случка беше чертата, от която шофьорската ми практика се раздели на „преди“ и „след“. „Преди“ нямах никакъв проблем да карам пиян или надрусан като животно. Дори го намирах за напълно нормално. „След“ не си позволявам да изпия дори една малка бира, когато съм с колата. И вярвам, че дори една малка бира дава необратимо отражение върху реакциите на шофьора.

Но ако оставим моралните аспекти и преминем директно на здравните, едва ли се учудвате, че има дневна препоръчителна доза за консумацията на алкохол, превишаването на която действа леко деструктивно на организма. За мъжете дозата е 3-4 единици дневно, за жените е 2-3. В различните части на света позволените количества варират, затова за по-удобно нека приемем английската мярка, според която най-грубо казано дневно на мъжа му се полагат до 2 бири. Но грубото си е грубо и винаги оставя място за „Абе може би все пак мога да цапна още едничка, кво толкова…“ Но тук идва тежката десница на контрола!

WineOmeter и BeerOmeter са две много полезни чаши, с които с точност ще знаете колко алкохол поемате с виното или съответно бирата. Разграфени са така, че показват единиците алкохол за различни обеми вино и бира в зависимост от общото им алкохолно съдържание (abv). По този начин лесно и без сложни калкулации на ум ще се държите във форма. Или пък подопечната ви significant other ще ви държи във форма с едното око постоянно вперено в деленията по чашата хе-хе!

Майтапът настрана. Знай си мярката, другарю. Или намекни на някой, който не я знае, но е време да я научи.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?