Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Керамични ножове

@ Good Living, Homestyle

, май 2012

Керамичните ножове са за предпочитане пред металните при повечето обиачайни и ежедневни кухненски действия. Ето защо.

Керамични ножове

Керамичните ножове в по-голямата си част се правят от циркониев диоксид, който се пресова под монументално налягане. Заточването се извършва на шмиргел с диск покрит с диамантен прах. Циркониевия диоксид има степен на твърдост 8.5 по скалата на Мохс. За сравнение, закалената стомана има максимална твърдост от 6.5, а диаманта – 10.

Един от най-големите им плюсове е, че не се окисляват, което от една страна значи, че не кородират с течение на времето, а от друга, че можете да отрежете последователно домат, портокал и краставица, без да усетите смесване на вкусовете.

Керамичния нож е значително по-лек от стоманение. И нещото, което е наистина важно – рязането с него е детска игра. Не влагате никакво усилие. Ама буквално. Втрещяващо е, защото знам какво ми коства да режа домат със стоманен нож, когато съм забутал керамичния някъде.

Неудобствата идват от нуждата за промяна на някои навици. Така например всяко движение по твърда повърхност нащърбва острието. Ако ли пък го изпуснете върху такава, рискувате да го счупите. Поради тези причини работата със замразени продукти е немислима, както и рязането на месо с кокал.

Най-големия производител на керамични ножове е Kyocera, чиито продукти са достъпни широко и у нас. Те са и най-скъпите на пазара – универсален нож с 10-12 сантиметрово острие струва ~70 лв. Алтернатива са ножовете на Asahi, които струват наполовина без да са видимо по-некачествени. Уви, нямат представител за страната. За сметка на това напоследък се навъдиха много noname керамични продукти. Странното при тях е, че цените на половината са ниски, но при другата половина търговцните са решили да ударят кьоравото от модната вълна и са оценили продуктите си като киосерските.

Повечето производители имат и „черна серия“, която е с допълнителна „закалка“ на острието, а често и с различни декоративни орнаменти по него.

Внимание: керамичните ножове са изключително остри и режат по един съвсем нов начин. Секунда невнимание може да означава дълбока рана. С тях трябва да се подхожда внимателно и никога да не се оставят в обсега на деца.

Далеч съм от мисълта, че човек трябва да замени всичките си кухненски прибори с керамични, но един или два ножа са незаменима помощ. Съветът ми обаче е да не ги купувате онлайн. Вместо това се разходете до магазин и помолете да ви разяснят подробно спецификите при работа и поддръжка, за да имате дълго време един наистина перфектен нож.

  • #1 Керамични Ножове
    25.12.2012

    Много интересен и полезен пост. Аз лично съм много доволен от керамичните ножове, който използвам в къщи. Наистина трябва да се внимава когато се реже с тях, тъй като са много остри.

    Рязането на плодове и зеленчуци наистина става с лекота!

    ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?