Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Лесно, вкусно, екологично и безплатно

@ Good Living, Lifehacking

, октомври 2012

Как да използваме неизчерпаемия енергиен източник – слънцето, за да си сготвим, или историята на слънчевите печки.

Лесно, вкусно, екологично и безплатно

Тези хитри неща са познати много отдавна на „по-примитивните“ народи. На нас, тарикатите, разбира се, не са ни познати. Ние си имаме керамични плотове, индукционни плотове, централизирано газоснабдяване и всичко необходимо за да не губим време в забързаното си ежедневие.

Слънчевите печки са евтини нискотехнологични уреди, които всеки може да си сглоби сам от подръчни и дори отпадъчни материали. Принципът им на действие е следния:

– слънчевата енергия се концентрира в определена зона чрез огледало, метална пластина или фолио;
– за конвертиране на светлината в топлина се използва черен съд, или съд с повърхност, която отразява светлината възможно най-слабо;
– с използването на целофанов плик или стъклен похлупак конвекцията се ограничава и температурата вътре се запазва постоянна.

Съществуват различни видове слънчеви печки, най-популярните от които са кутиите и панелните.

Кутиите обикновено са дървени сандъчета с пластмасов или стъклен капак, облицовани отвътре с метал или метално фолио. Изключение прави пода, който е черен. Стените са изолирани (изолацията може да е от вестници, картон, трева, вълна и т.н.) и развиват температури от порядъка на 150-170 градуса, освен когато се готвят влажни храни. Тогава температурата не надвишава 100 градуса. Печката може да се използва и за притопляне, и стерилизиране.

Панелните печки са изключително прости и евтини за направа. Те представляват няколко метални плоскости, изкривени така, че да насочват слънчевата светлина към поставен в целофанов плик съд. Обикновено се изработват от велпапе, върху което е залепено метално фолио, което прави цената пренебрежима. Развиваната температура е по-ниска от тази в кутиите – около 120 градуса, но все пак достатъчна за готвене на месо и зеленчуци в слънчев ден. Покриването със стъклен капак повишава температурата и ускорява готвенето.

Съществуват и печки с параболоидни рефлектори, но те са по-големи, тромави, изискват повече усилия и точност при конструирането, по-скъпи са и въпреки че постигат температури от над 220 градуса, което позволява готвене на абсолютно всичко, не са нашата бира. Ние обичаме KISS (keep it simple, stupid) принципа.

Както бях споменал в темата за отматричването, слънчевите септични резервоари и системите за пречистване на вода чрез излагане на слънчева светлина, са изключително ефективни. Същото важи и за слънчевите печки, стига да се отчетат особеностите им.

Предимства

– панелните са почти безплатни и много лесни за правене;
– нулеви разходи за енергия;
– могат да се прибират и транспортират;
– готвят здравословно;
– условия, които пречат при готвене на огън (например ветровит ден) не дават особено отражение;
– не изискват никакво наблюдение от готвещия.

Недостатъци

– готвенето е значително по-бавно;
– няма слънце – няма манджа;
– готвенето е оптимално в определена част на деня;
– ако готвите за повече от 3 души, ще са ви необходими съответния брой печки;
– печенето на хляб, големи късове месо и варенето на супа е трудно, понякога и невъзможно.

Tips & Tricks

– храната трябва да е на малки парчета, за да се ускори процеса на готвене;
– всяко отваряне на капака изпуска задържаната топлина и забавя готвенето;
– необходимо е час по час да преориентирате печката към слънцето;
– храната се готви оптимално в интервала ±2 часа от обед.

Повече информация ще откриете в този специализиран сайт.

Ако предпочитате да вземете готова печка, вместо да се занимавате, редно е да знаете, че цените на различните типове печки варират в широки граници. Solar Cookers International вероятно е най-известния производител. Техния сгъваем CooKit, който се събира в торбичка е $25, а кутиестия Global Sun Oven гони $280.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?