Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Най-безполезните бебешки аксесоари

@ Good Living, Sassy Kids

, декември 2012

Консумеризмът в наши дни е тотално извън контрол. Всеки произвежда нещо и претендира, че е полезно. Дори тези глупости.

След известна полемика внасяме уточнението, че отношението към разгледаните продукти е от гледна точка приложението им към здраво и нормално дете на здрави и нормални родители. Патологиите са друга тема, която не е обект на настоящия материал.

За ставащия-за-пръв-път-родител човек стресът и без това е голям. Той не знае какво го чака, но иска да е подготвен на макс за всичко възможно. Да даде на новия индивид най-доброто според възможностите си за началото на живота му, и да е спокоен. Най-вече последното. Повечето проблеми на родителството идват от там, че родителите искат да са спокойни, да не се тревожат и да са подготвени за всичко. Детето вдигнало температура – родителя се тревожи. Детето паднало и получило цицина – родителя се тревожи дали няма да излезе още нещо и се кахъри, че не е бил там да го предпази от падане.

Не ми се навлиза в подробностите на човешката психология, но след като тази публикация отлежа 2 години преди да види бял свят, а аз междувременно наблюдавах света около мен, можете спокойно да ми се доверите като ви казвам, че тези родителски желания са манна небесна за търговците и производителите. И добре дошъл инструмент за манипулиране, и продажба на ненужни артикули. Нещата са толкова зле, че роднини, познати, педиатри и всякакви други индоктринирани субекти без критично мислене ще ви убеждават в полезността на аксесоари, като изброените по-долу. Аз ви моля единствено да мислите преди да купувате и да осъзнаете факта, че никога няма да бъдете подготвени за всичко, което може да се случи.

Желая ви щастливо и, доколкото е възможно, лесно родителство.

За инфо, магазинът за ценова справка беше избран напълно случайно.

Безполезни бебешки аксесоари

Личната ми класация за най-безполезен аксесоар води домашното кантарче (както обаче бе пояснено, за което благодаря – при недоносени деца то е задължително). Предвид факта, че в първите месеци бебето периодично посещава педиатър, който извършва измерванията на ръст и тегло, наличието на кантарче вкъщи има за цел да задоволи единствено родителското (и, разбира се, роднинското) любопитство, и да даде гориво за дискусии дали бебето наддава правилно и по устав. Мен ако питате, пълни глупости. Ако бебето не наддава както трябва, вие ще разберете това много бързо по много други начини, без да харчите близо 200 лв за тъпото кантарче.

Безполезни бебешки аксесоари

Поставката за преповиване е следващия ми фаворит. Хеле пък ако има и вана, та да къпеш детето направо в стаята – чудо! То не бяха препоръки, то не беше убеждаване как ще ни се изкриви гърба от постоянното навеждане, и колко задължително е да се тропне един такъв кютук вкъщи. Е, гърба и на двама ни си е все още на място, а Космодиск не сме поръчвали наскоро. Ако имате по-висока ракла или комод, тя играе абсолютно същата роля. Пестите има-няма 170 лв.

Безполезни бебешки аксесоари

Друг чуден аксесоар е термометъра за вана. Като са се заинатили експертите, че водата трябва да е точно 36 градуса, няма мърдане. Па то едно въртене на кранове се почва, па едни замервания, едни чудеса. Само и само да я докараме до 36. Казвам ви го от опит, понеже тази психоза не подмина и нашето домакинство. Термометърът (Beaba, същия от снимката) влезе в употреба в първите три къпания, после бе низвергнат. Спестете си 20 кинта.

Безполезни бебешки аксесоари

Онова, което бегемамите наричат „буйки“ и за което има специална едноименна категория в Продавалник е супер безполезно в началото. Няма нито практически, нито естетически смисъл. Все пак горкото същество и без това нонстоп е окомплектовано в боди за цялото тяло. При това положение и при факта, че крачето му е едва няколко сантиметра, „буйките“ само допълнително го натоварват. Колко време се задържат е друг въпрос. Но си е друго бебето да носи Adidas още от първите дни, нали? Е, щом е така, пригответе си 50-60 лв за чифт.

Безполезни бебешки аксесоари

Стерилизаторът също се оказа една голяма глупост. Първоначално мислехме, че уплътненията на шишетата се скапаха от изваряването в тенджера, после се оказа, че същото направи с тях и стерилизатора. Тъй че ползвайте си тенджерата и си спестете между 70 и 200 лв. Хем няма нужда от поддръжка.

Безполезни бебешки аксесоари

Можете ли да си представите, че съществува уред за събиране на използваните пелени?! За мен бе трудно, но фактът е налице и има хора, които плащат между 50 и 100 лв, за да си купят… още едно кошче.

Безполезни бебешки аксесоари

А в контекста на горното можете ли да си представите, че съществува уред за затопляне на кърпичките, с които бършете дупето на детето?! 70 лв, ако обичате.

Безполезни бебешки аксесоари

Електрическа затоплячка на бутилки? Има го и това, разбира се. Понеже никой родител не знае как работи водната баня и понеже сме толкова заети, че не можем да се занимаваме с такива неща, удоволствието да затопляме по-бавно, но пък високотехнологично шишето на бебето ще ни струва между 50 и 80 лв.

Безполезни бебешки аксесоари

Видеобебефон?!? Това нещо струва колкото един Голф! Освен ако жилището ви няма някаква супер странна архитектура и не сте облепили детската стая със звукоизолираща материя, не се сещам каква е ползата от него. Винаги можете да си мръднете задника няколко метра и да надникнете през вратата. Или не?

Извод: ако не се занимавате с глупости, семейния ви бюджет ще бъде между 1200 и 1500 лв по-пълен за далеч по-смислени покупки. Да не говорим за спестеното място у дома. И ако това не ви е достатъчно, ето един материал с още по-разкъртващи продукти, създадени от идиоти за идиоти. Любимите ми две неща от него са циците за татко и каишката за прохождане. Разкош.

[eshop_addtocart]
 • #1 Dimitar
  06.12.2012

  Тва до пътъчките USB-пръчка ли е?

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  06.12.2012

  @Dimitar: и аз дълго се чудих. И за благото на света се надявам поне да не е биберон.

  ОтговорОтговор

 • #3 OvivO
  07.12.2012

  Това би трябвало да е връзка за биберон, от страната на емблемата е щипката…
  Поне това е моята асоциация.

  ОтговорОтговор

 • #4 Мила
  15.12.2012

  Много ме накефи този пост :)….създадени от идиоти за идиоти – e наистина така звучат 90 на 100 от посочените продукти :)

  ОтговорОтговор

 • #5 Chrisy
  17.03.2013

  Наистина има страшно много безполезни неща! Само за кантарчето не съм съвсем съгласна. Ние взехме под наем, за да проверя колко яде бебето защото беше само на кърма. Видеофон също мисля да вземем под наем за един месец просто защото е приятно да си гледаш бебето и когато готвиш например :) а за един месец не е скъпо. Но да се купуват няма никакъв смисъл.

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?