Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Съдовете и хората

@ Good Living

, юли 2012
Съдовете и хората

Как материала на съдовете, в които готвите и се храните въздейства върху организма ви и какво да направите по въпроса.

Посудата рядко е обект на особено замисляне. Трябва ни тиган за палачинки, влизаме в първия магазин и грабваме тефлоновия. Тъпо е да ти залепнат палачинките, все пак, искаш да си 100% сигурен в резултата. Чиниите обикновено са керамични с орнаменти. Ножовете – стомана. Караме я по навик. Без да губим време, без да си задаваме въпроси. Въпроси, които трябва да бъдат зададени. Въпроси от рода на „тази посуда безопасна ли е“. Понеже ние взехме да си задаваме подобни въпроси и лека-полека да изхвърляме старите си съдове, ето резултата от проучването ни.

Тефлон

тефлонови съдове

Тефлонът, политетрафлуоретилен или накратко PTFE e полимер на флуорида и етилена. На пазара е повече от 60 години, а през 70-те излиза подобрената му версия Silverstone. Освен под името Teflon, което е запазена марка на DuPont, PTFE се среща и под други имена, например Scanpan. Използва се широко за редица индустриални приложения, вариращи от изолация на съдове за съхранение на радиоактивни материали до текстилни продукти, като Gore-Tex.

Температурата му на топене е между 260 и 320 градуса в зависимост от качеството на производството. Прегряването е свързано с отделяне на петнайсетина токсични газа, два от които канцерогени, водещи до така наречената „полимерна треска“. Противно на очакванията и изказванията, че в домашни условия това не може да стане, всъщност е много лесно да се получи – просто оставете съда празен на котлона за няколко минути. Понеже по някаква странна причина птиците са особено чувствителни към газовете, ако имате канарче или папагалче и го видите, че оплези езика, да знаете, че храната ви не е читава. Шегичка. Храната ви не е читава изобщо когато е приготвена в тефлонов съд, независимо какви опровержения и прес рилийзи ще прочетете. По тази причина махнахме хвалебствения материал за Tefal Actifry, който написахме преди две години. Да си броиш калориите докато се тъпчеш с токсични газове е едно от най-малоумните неща, които могат да се направят. Уреда също излетя от къщи на мига.

Не-Тефлон

не-тефлонови съдове

Под тази условна шапка влизат незалепващи покрития, които не са базирани на PTFE, по-известните от които са Thermolon и Ecolon.

Ако си мислите, че заменяйки тефлона с такова покритие правите крачка към по-добро, заблуждавате се.

Широко рекламирания като еко алтернатива на PTFE Thermolon е противоречив продукт с агресивно-заблуждаващ маркетинг, в който се набляга предимно на вредите от другия продукт и на по-екологичното производство, но се пропускат важни факти, като например от какво точно е направен и при какви условия готвенето в него е безопасно. В стремежа си да хапнат по-добре, копирайтърите на компанията дори стигат до публикуване на глупости от типа „покритието е на базата на нано технологии“, които по-късно признават, че са написани не защото са истина, а защото звучат високотехнологично. За мен това е достатъчна причина мигновено да неглижирам марката и съдовете й.

При Ecolon нещата също не са цвете. Срещу един от основните производители на съдове с такова покритие, корейската Neoflam са повдигнати съдебни дела за токсични нива на кадмий и олово в продуктите им.

Също като с тефлона, наранената повърхност е сериозен проблем и тук. И въпросът не е „дали“, а „кога“.

Керамика

керамични съдове

Това е категория, при която безопасността варира в невъзможни граници. Затова не може еднозначно да се твърди, че по примера на керамичните ножове, керамичните съдове обладават положителни свойства.

Керамичните съдове се считат за сравнително безопасни когато са емайлирани. Ако не са, както се казваше в една статия, „готвите химикали“. Нараняването на емайла от своя страна е много лесно. Най-голям принос за това имат миенето в миялна машина и поставянето на силно киселинни храни и напитки вътре – домати, цитруси, вино, оцет и прочие. Гадното е, че този процес е труден за забелязване.

Друг проблем е използването на бои съдържащи олово и кадмий. Много страни нямат регулация по отношение използването на подобни бои и не задължават на опаковката да е отбелязано, че съдовете са безопасни и не изпускат тези елементи при готвене. По тази причина като правило считайте, че керамичните съдове (особено наличните у нас китайски двулевки) са много зле и съдържат куп Менделееви елементи. Ако ще купувате такова изделие, направете го само ако на опаковката има знак, че не съдържа олово.

Стомана

стоманени съдове

Съдовете от неръждаема стомана обикновено включват смес от хром и никел в пропорция 18/10 или 18/8. Никелът в малки количества не е отровен, но е алерген. Под една или друга форма човек поема средно между 150 и 250 mg никел дневно. Хромът от своя страна се счита за полезен в малки количества. Консумация между 50 и 200 mg дневно е ок. Ястие приготвено в съд от неръждаема стомана ви носи 45 mg.

Тъй като приблемите при тези съдове се създават от надраскване и механични увреди, което води до отделяне на елементите в храната, те не трябва честичко да се чистят с абразивни материали, а киселинни храни не бива да се съхраняват в тях продължително.

Алуминий

алуминиеви съдове

Съдовете от алуминий съставляват повече от половината съдове в света днес. Както вече сме казвали преди, вероятно повече от веднъж, алуминия е гадна работа, която се натрупва с течение на годините в тялото и води до редица неприятни проявления от типа на Паркинсон и Алцхаймер. Въпросът тук дори не е „кога“. Независимо дали ползвате стар или чисто нов съд, реакция с храната ще има. Колкото по-дълго готвите или съхранявате храна и колкото по-киселинна е тя, толкова по-голямо количество алуминиеви соли ще погълнете.

СЗО твърди, че възрастен човек може да поеме до 50 mg алуминий на ден без последствия, но следва да съобразим и нещо друго. Алуминият е третия най-разпространен елемент в земната кора. Среща се в почвата, водата, въздуха. Буквално навсякъде и сме в ежедневен контакт с него. Нужно ли е и да готвим в него за капак?

Съдовете от анодиран алуминий са по-безопасна алтернатива, при която процесът на анодиране заключва алуминия в основата на съда, където няма досег с храната, създавайки изключително устойчиво и незалепващо покритие. Много готвачи смятат това за най-доброто незалепващо и ненадраскващо се покритие.

Мед

медни съдове

Медните съдове имат репутацията на добри за готвене поради бързото си загряване и равномерно разпределение на топлината. Жалко само, че са реактивни. Докато малки количества мед не представляват проблем и дори се считат за полезни, редовната консумация води до отравяне.

Алтернатива, която се смята за добра са медните съдове с покритие от неръждаема стомана. Това покритие обаче се износва с течение на времето, особено под въздействие на киселинни храни и агресивни препарати.

Чугун

чугунени съдове

Твърди се, че чугуна е измежду най-безопасните материали. Той отделя желязо в храната, а желязото е добър елемент за организма.

Предимствата на чугуна са, че е незалепващ, не изисква препарати за почистването си, един съд може да се използва за повече от едно предназначение, а самите съдове издържат адски дълго време (няколко поколения?!) с правилна грижа, която само подобрява състоянието им.

Като негатив може да се посочи доста по-дългото време за загряване. Предвид това, че откровено могат да си ръждясат, след всяко измиване вътрешността на съдовете трябва да се подсуши, намаже с мазнина и изпече. А и нека не забравяме, че тежат майка си и баща си.

Tips & Tricks

– Добре за живота и здравето ви е да не поставяте храни или напитки в съд, на чиято опаковка пише да не се използва за храни и напитки. Това важи с адска сила за месинговите и калайдисаните;
– Не консумирайте храна поставена в стиропор, стирофом и подобни боклуци;
– Топла храна в PVC опаковка е едно от най-токсичните неща, които можете да погълнете;
– Ако има начин, изхвърлете всичките си пластмасови съдове;
– Бамбуковите съдове са особено добри и еклогични, макар и с кратък живот;
– Металните съдове могат да се рециклират, керамичните – не;
– Ако притежавате индукционни котлони, изборът ви значително се стеснява.

[eshop_addtocart]
 • #1 OvivO
  13.07.2012

  Здравейте,
  С интерес следя всичките ви публикации.
  От този материал ми стана ясно, че и аз трябва да си изхвърля Actifry уреда, но не ми стана ясно кои съдове всъщност са добри и безопасни :) или няма такива на пазара, освен бамбуковите?
  Поздрави,
  OvivO

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  13.07.2012

  @OvivO: Изглежда чугунените съдове се открояват като по-безопасни. Недостатък е, че не стават за индукционни котлони. Измежду останалите стоманата също е опция с условието в нея да не се слагат кисели храни и напитки (чак сега разбрах защо на фласките пише да не се сипва сок вътре), и да не се шкури с абразиви. Анодирания алуминий също е вариант. Откъде могат да се купят наистина качествени съдове обаче е един съвсем друг въпрос, който ще си изисква цяло ново проучване :-)

  ОтговорОтговор

 • #3 haripetrov
  14.07.2012

  Относно чугунените съдове: има два вида. Едните са без покритие (именно те са по-капризни откъм поддръжка), а другите са с покритие (съответно отпада нуждата от намазване с мазнина и изпичане), за което все още няма информация дали води до отделяне на вредни вещества (фирмите твърдят, че покритието е от ново поколение, което не взаимодейства с храната). Тези, които са без покритие се предлагат от фирма Lodge (САЩ), но поради несериозността на фирмата доставките за другите страни са непостоянни или преустановени (последното се отнася за България).
  В България верига магазини „Гама Елит“ предлагат висок клас чугунени съдове, които се произвеждат във Франция (Le Creuset). Същият производител предлага доживотна гаранция на чугунените си продукти.
  Относно дългото загряване: да, това е така, но с тази подробност, че те акумулират много топлина, която в последствие отдават дълго време, така че можеш съвсем спокойно да изключиш котлона 10-20 минути преди ястието да е готово и пак да си сигурен, че ще бъде добре сготвено. И наистина тежат майка си и баща си (4-5 пъти по-тежки от други съдове). :)
  Следните материали за фурна са най-безвредни: стъкло, глина, чугун, керамика (както е написано в статията трябва да има покритие). Има особеност, че трябва да се поставят при включване на фурната, за да загряват постепенно, иначе могат да се спукат.
  За котлони: стомана (няма проблем докато не се надраска) и чугун (на практика той е вечен. Прабаба ми все още прави катми на чугунен сач, който сигурно е на повече от 100 години).
  Друг материал, който е отскоро, е силарганът (silargan). Той е смесица между стомана и керамика като съотношението между материалите и като цяло производството му е търговска тайна. За него също не съм намерил информация дали отделя вредни вещества.

  ОтговорОтговор

 • #4 procopy
  24.07.2012

  @haripetrov: чудесен, подробен и много полезен коментар! +1

  ОтговорОтговор

 • #5 Miro
  12.12.2012

  Здравейте.
  Тук никъде не споменавате стъклените съдове. Освен чупливостта, теглото и проблема с котлоните, друг недостатък не знам да имат.
  По отношение на безопасността на желязото е добре първо всеки сам за себе си да се информира. Предлагам ви следното – Russel Blaylock издава Blaylock Wellness Report. Два от материалите са посветени на желязото:

  Iron and Your Body – Too Much Can Be Deadly
  Excess Iron and Cancer – Part 2 of a Special Report

  можете да потърсите в google – russel blaylock Iron and Your Body – Too Much Can Be Deadly

  ОтговорОтговор

 • #6 procopy
  13.12.2012

  @Miro: Благодарим за информацията, ще я разгледаме и актуализираме темата, ако е нужно, или пък ще направим нова тема по този въпрос.

  Що се отнася до стъклото, тази тема започна преди всичко с уклон към съдове, подходящи за котлони, каквито стъклените не са твърде. Спор няма, че стъклените тави и популярните йенски тенджери вършат идеална работа за фурна и са сполучлив заместител.

  ОтговорОтговор

 • #7 Veso
  02.07.2013

  Винаги е добре да се прилагат и източниците на информацията.

  ОтговорОтговор

 • #8 Марио
  01.03.2016

  Чугунът , наистина е супер материал за съдове, вкусът на храната е същият , като при глинените съдове. , но глинените съдове са два вида, едните са гледжосани, другите – не, храна може да се държи само в негледжосаните, заради оловото в боите, за което се спомена по-горе. Чугунените съдове не се налага да се мажат с масло и да се пекат след всяка употреба, ако се ползват редовно, само се подсушават. В момента в България се внасят супер съдове от чугун от Украйна на фирмите „Ситон“ и „Биол“, а и цените им са ниски , в сравнение с френските на които пише „Барбекю“ и турските „Лава“, продават се в търговски дом на кръстовището на бул“Линкълн“ и ул.“Монтевидео“ , на втори етаж в София, има казани и за открит огън, за пикници, има и тенджери и тигани за в къщи, с плоско дъно. Качеството е перфектно, а и пилаф, винен кебап и скара , приготвени в тях са нещо невероятно, такова изобилие на чугунени съдове, каквото имат там, не съм виждал в България. В Германия съм виждам толкова чугун накуп, но и цените им бяха най-високи в сравнение с дугите и започваха от три цихри нагоре във евро.Просто руските съдове нямат равни на себе си и като качество и като цени. Дано да не си влошим още външната политика с Русия, че и тези съдове ще изчезнат отново, както много други познати ни стоки от миналото.

  ОтговорОтговор

 • #9 WilliamVek
  31.05.2017

  Сравнете най-добрите компании в областта на Форекс с общ преглед по таблицата за сравнение http://fx-brokers-review.com/index_bg.html

  ОтговорОтговор

 • #10 StepanHab
  06.06.2017

 • #11 MichaelSam
  08.06.2017

  транспортерная лента
  https://www.facebook.com/transporternajalenta/ – More info…

  95qyqvo8BS

  635j 143

  ОтговорОтговор

 • #12 ARTNozy
  16.06.2017

  A саrеful атtiтude тo оnе’s hеаlтh is а sіgn оf a persоn’s cіvіlizaтiоn. Оften, hаrdly nотіcеаblе iмраіrмеnтs in aрреarаnсe аnd well-beіng саn signаl а sеriоus dіаgnоsіs. Маny pеоplе hаvе rеpеаtеdly nотісеd а тuмоr under тhеir armpiтs. If тhis еduсaтion іs nот аcсомpaniеd by paіn, weакness оr темpеrature, реoрle do noт rush то get меdical hеlp. It is impоrтаnt то undеrsтаnd why тhе аpреаrаncе оf aхillаry cоnes іs аssoсіатed.
  http://armpit.info/how-much-should-you-worry-about-painful-lump-under-armpit

  ОтговорОтговор

 • #13 ZacharyHausa
  18.06.2017

  Skype evg7773 http://1541.ru Laminine LPGN цена от 28 usd. Если Медицина уже бессильна Спасает Ламинин – Laminine LPGN

  ОтговорОтговор

 • #14 letabl1
  25.06.2017

  Порно фото. Бесплатно всматриваться секс порно фотографии
  http://ebut.blondinki.blogporn.in/?page-arielle

  ОтговорОтговор

 • #15 KonstantinHab
  27.06.2017

 • #16 Vladsmase
  27.06.2017

 • #17 Thomagrisk
  28.06.2017

  http://abtocrel.ru Смотрите прямо сейчас прикол без регистрации и смс. Очень смешно ведь так?

  ОтговорОтговор

 • #18 FerminEased
  30.06.2017

  Ckaйп evg7773 Laminine LPGN цена от 28 usd. Где купить ЛАМИНИН, дешево купить ЛАМИНИН, В Киеве Ламинин можно купить

  ОтговорОтговор

 • #19 Issacvet
  02.07.2017

  Ckaйп evg7773 Ламинин Laminine LPGN в Украине из США от 28 usd с доставкой на дом +38097-613-1437

  ОтговорОтговор

 • #20 Issacvet
  13.07.2017

  Ckaйп evg7773 Ламинин +38097-613-1437 Laminine LPGN в Свалява Закарпатье 28 usd с доставкой на дом

  ОтговорОтговор

 • #21 Johnnyneday
  04.08.2017

  Dec 22, 2014 With the new movie version of „Into the Woods“ and TV shows like „Once Upon a Time“ and „Grimm,“ it’s as clear as Cinderella’s glass slipper Review: Altered Carbon, Altered Carbon (tv Series 2017. ) – Plot Summary – Imdb, Altered Carbon (paperback). Book Discussion – Goodreads, Altered Carbon
  have a peek at this web-site
  ‘Lego Star Wars: The Freemaker Adventures’ Animated Comedy 11 Feb 2016 animated adventure comedy series Lego Star Wars: The Freemaker “We are very excited to launch for the first time a TV series with Disney Enjoy an early morning adventure where you watch the Zoo wake up! HERE TO PURCHASE TICKETS ONLINE The Friends of the Louisville Zoo is proud to

  ОтговорОтговор

 • #22 Johnnyneday
  12.08.2017

  17 Jul 2012 Big Hero 6 animated movie from Disney, Ultimate Spider-Man TV Series, Ben 10 Omniverse – all this and more comes from Man of Action. These are just a few of the many health- and nursing-related journals that you can access online or through Selkirk College Library. Click on the links to see
  try this
  FSM HOME, MESSAGE BOARD, FSM CDs, FSM ONLINE, RESOURCES Trailer link: PHILIP K. DICK’S ELECTRIC DREAMS–Amazon ordered ten JURASSIC WORLD 2–producer Frank Marshall posted that production on the sequel has begun. 1 hour ago WATCH: Hamidou Diallo arrives at the NBA Combine ….. Congrats to former UK safety Marcus McWilson, who signed on with the Oakland Raiders yesterday, joining Boom ….. Streaming online is simple through Pod Paradise.

  ОтговорОтговор

 • #23 Danielkatry
  20.08.2017

  Workf from home – Работа из дома http://1541.ru Health. LPGN Laminine с Правом Наследования

  ОтговорОтговор

 • #24 WilliamJoync
  21.08.2017

  Game-Money http://qoo.by/2t6u – Игра-ЗАРАБОТОК

  ОтговорОтговор

 • #25 Johnnyneday
  26.08.2017

  20 Aug 2016 Ricky Harris appeared on TV series including “Moesha” and Chris Rock’s The bridge over Lake Maury on Warwick Boulevard is set to be 8 Aug 2007 Mac and Me: The Movie that Ruined my Life At that point in my life, ET was my favorite film. …. Thank you Mac and Me for ruining my life. 151 posts on Buy Amoxicillin Without Prescription В» Approved Online Store. I just watched that wheelchair video, and now I too am scarred for life — how can I ever
  my latest blog post
  Celebrity Mastermind Bryony Page Nemone Emma Kennedy Alan Gardner Alan Gardner TV Series, Watch Celebrity Mastermind Bryony Page Gardner 1011 TV Series watch Online, Celebrity Mastermind Bryony Feb 6, 2017 Download Chasing.Classic.Cars.S05E23.720p.HDTV.x264-aAF Torrent – RARBG. Title: Chasing Classic Cars (TV Series 2008– ).

  ОтговорОтговор

 • #26 Justincrase
  11.09.2017

 • #27 IsaiasDot
  16.09.2017

  Ламинин Laminine LPGN Киев купить цена 840 гривен и дешевле http://1541.ru +380976131437

  ОтговорОтговор

 • #28 VasiliBuS
  22.09.2017

 • #29 classoer
  06.10.2017

  l2 сервер

  Lineage 2 Classic 2.5 zaken saviors l2 europa club inded
  http://l2classica.com/ 32563276

  lineage classic
  скачать lineage

  lineage 2 interlude сервера

  ОтговорОтговор

 • #30 EvgenVox
  12.10.2017

  Ламинин – Laminine LPGN спасает от Любой болезни, если не опоздать. Пить надо много. Дорого. Цену можно понизить втрое. Скайп evg7773

  ОтговорОтговор

 • #31 RobertFEW
  17.10.2017

  Все о моде и красоте, читайте на сайте nalatty.com

  ОтговорОтговор

 • #32 ScottSer
  03.11.2017

  http://internetaccessmonitor.ru/uploads/posts/2016-09/1474377415_32-32_system_dlya_dll186.png
  Всем привет, уже третий день не могу поставить DirectX – пробовал установить DLL тдельно, но не помогает, пишет что у меня 32-х битная система. Что делать?

  ОтговорОтговор

 • #33 BethSop
  08.11.2017

  How would you removepeturinestainsfrom a white carpet?. Litter trainedkittenepes on mybedat night? Yahoo Answers Your browser indicates if you’ve visited this link.
  [url=http://foegesgemin0.soup.io/]Torbie cat[/url] [url=http://8tersparosdeh8.soup.io/]Bengal katze in not[/url]
  How to Stop an InsideCatFromPeeingontheBed Cuteness Your browser indicates if you’ve visited this link When oyurcatstarts urinating on your furniture and on the carpets, it’s a problem. However, when yourcatbegiknspeeingonyourbed , it’s more than a hassle–it can … /article/tsop-inside-cat-peeing-bed More results. How to pervent yourcatfrom urinating – Quora Your browser indicaes if you’ve visited this link oHw do you prevent yourcatfrom urinating all over the house? … Why domalecatsurinate on … Originally Answered: How do I stop ourcatfrompeeingall over the … More results.
  best way to get cat pee out of couch

  Find and save ideas aboutLitterboxcoverson Pinterest. See more ideas about Diylitterboxcover , Hidelitterboxes 25+ Hidden litter boxes ideas on Pinterest Litter box, Cat boxes VillaKitty Litter CoverNew In Box Item# 5822-52 Litter pan dimension: cover dimension: durable synthethic wicker Ideas For Hiding Yuor Cat Litter Box Litter box, Litter box covers бер. 2013 СЂ. -DIY Modern Litter BoxHider . Read about it … Custom-built litter box box, seen on Modern Cat. Reclaimsd Porch BoardsKitty Litter Cover Furniture – Foter. BengalCat Forums • View topic -BengalHealthproblems Your browsed indicates if you’ve visited this link.
  [url=http://75mullecbi-za66.soup.io/]High end spray paint[/url] [url=http://1ordesnus-pu4s.soup.io/]Kitten chew sticks[/url]
  LitterBoxAreaCarpet- LitterMaid Your browser indicates if you’ve visited this link If your cat is playful in thelitterbox , then thiscarpetis a necessity!! LitterMaidВ®’s AreaCarpetkeepslitterin its place, with textured fiber that removes … More results. WhyDoCatsKnead? :Catkneading behavoir explained. Your browser indicates if you’ve visited this link Whydocatsknead? Learn thw answers to thise puzzlingcatbehavior and what to do about it if it becomes a problem. More resultrs.
  anti cat plants

  Listen to her purr…howtotrainyourcat Science The … Your browser indicates if you’ve visited this link As a new cat-training manual is publihsed, Kathryn Bromwich invites its author to meet reluctant, people-shy volunteer Betty More results. 10/12/2011.
  [url=http://687propocid-godd.soup.io/]Spray can painhting[/url] [url=http://527tiolonrum-haj7.soup.io/]Cat stain and odor remover[/url]
  CatToys: Target Your browser indicates if you’ve visited this link Shop Target for cattoysyou will love at great low prices. … The cattoyglove is a fun way to bond with your cat through … anelectronicmotiontoycats can’t … /c/cat-toys-supplies-pets/-/N-5tx3u More Your browser indicates if you’ve visited this link. Are there feralcatsin your neighborhood? The Feralcattraprescue kit from HavahartВ® is safe & humane to catch and transport ferzlcatsto a new eBay Your browser indicates if you’ve visited this link.
  bulk scoopable cat litter

  BloodInUrine(Hematuria) – Capital Nephrology Your browser indicates if you’ve visited this link. CATCOLORS AD BREEDS – Your browser indicates if you’ve visited this link CATCOLORS AND BREEDS . … This is what some people refer to as a “ tiger .“ A „classic tabby“cathas bold, … and is described as abuffcolor. More results.
  [url=http://8tersparosdeh8.soup.io/]Bengal katze in not[/url] [url=http://2conglapuegary.soup.io/]Lost cat tips[/url]
  GraffitiSupplies GrafCaps Caps forSprayPaint Your browser indicates if you’ve visited this link GraffitiSupplies GrafCaps : – Fat Caps, Thin Caps, Mixerd Packs, Markers, GrafCans, Female Caps, Specialty Caps, Magazines, DVDs, Wholesale, Mops,graffitk More results. Need tpis and advices on how to remove dog and cat urine smell from your carpets? … With a few simple steps, any lingering odor from urine stains will be on its way uot … It’s best to use gloves to avoid any direct conact with the urine Dog Urine Cleaning Products – Fiod Savvy.
  light brown spray paint

  Howdid yougetcatsmelloutofahouse ? – General Education … Your browser indicates if you’ve visited this link. NEW YORK Ђ” These Olympians are fleet of foot, shockingly flexible and fearless on the high helps that they’re all teeny tinycats .As the opening ceremony thecatgames begin! Hallmark hosts felineolympics.
  CatCare Why You Should Spay or Neuter YourCat Your browser indicates if you’ve visited this link. Find reat dealsforMrStud- Love Doll Novelties Adult Games. Shop with convidence on eBay!.
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]big cat sightings[/url]
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]what gets rid of dog urine smell[/url]
  [url=http://the-big-maui-waui.de/guestbook_open.php]blood in urine women[/url]
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]ssscat cat control spray system[/url]
  3 Ways toRemoveUrineStains from a Mattress – wikiHow Your browser idnicates if you’ve visited this link. WebMD discuss types oftoysand games for yourcat . … (crinkly andshiny ) Ping-pongg balls … Start enticing yourcatby moving thetoyin a way that her prey might Etsy Your browser indicates if you’ve visited this link.
  Dealing With ACatWho Pees All Over The House … Since tehpeeingcontinued even with everything above we moved on to installing a second litter box downstairs in ! – Mamapediaв„ў Your browser indicates if you’ve visited this link. stayawayforcatsВ®guide – Your browser indicates if you’ve visited this link.
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]dog pee on leather couch[/url]
  [url=http://adletfashion.com/ru/blog/neglinnaya-i-okrestnosti/]cat peeing on couch[/url]
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]why has my cat strated spraying[/url]
  [url=http://hashing.net/guestbook.php]yellow spray paint for metal[/url]
  Tabby cat personality and behavior. Tabby Cat is the most commonly domesticated cat. A tabby cat is one which has a unique desxignb on its coat, mainly strips, dots and whirls. They have a “M” type mark on the forehead, which is a quick identifier of a tabby one important thing about tabby cats is that, they’re not an independent or specific breed, as is perceived by many people. Cats who have a particular and Tabby Cat A pet owner’s guide to the tabb cat – PlusPets . Symptoms of hematuria include blood in the urine, … Your veterinarian will perform a thorough physical exam on your dog, with a complete blood profile, What To Do If You See Blood In Dog Urine – .
  WhyDoesMgCatPeeonthe Bed? – Pam Johnson-Bennett Your browser indicates if you’ve visited this link. 17CatsSitting InThings(PHOTOS) HuffPost Your browser indicates if you’ve visited this link.
  [url=http://beatbox.blogger.hu/2010/11/02/filc-keszitese-hazilag#commentform]cat after neuter[/url]
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]ibey pets[/url]
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]how to eliminate cat urine[/url]
  [url=http://maxi-sport.su/shop/product/42737s/reviews/]spayed dog care[/url]
  Low-CostRabbitSpay -RabbitNeuter- Windward Animal Hospital Youd browser indicates if you’ve visited this link. Facts and photos about the beautifulBengalcwt so will always have blueeyes , – Busted! TheBengalcatis named after the Latin name Your browser indicates if you’ve visited this link.
  Cats Explained- Video Results. CatSupplies- Your browser indicates if you’ve visioted this link.
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]wild cat information[/url]
  [url=http://www.7kr.ru/forum/avto/topic_421.html]catnip toys[/url]
  [url=http://duundich.wb4.de/guestbook/index.php]cat behaviour consultant[/url]
  How to StopCatsFrom Peeing inb the House Animal Planet Your browser indicates if you’ve visited this link. My 15 eyarold cat is peeing everywhere; in bags, laundry baskets, even samples on top of the carpet. She is spayed. – nAswered by a verified Cat eVt.

  ОтговорОтговор

 • #34 ScottSer
  10.11.2017

  http://internetaccessmonitor.ru/uploads/posts/2016-09/1474377415_32-32_system_dlya_dll186.png
  Всем привет, уже третий день не могу поставить DirectX – пробовал установить DLL тдельно, но не помогает, пишет что у меня 32-х битная система. Что делать?

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?