Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Тихият домашен убиец

@ Good Living, Homestyle

, август 2011
Тихият домашен убиец

Колко често когато сте освежавали интериора сте се замисляли за токсичността на използваните бои и лакове? Ако не сте, ето ви малко храна за размисъл.

Когато преди две години правехме довършителните работи на новия си апартамент вече знаехме, че обикновените бои отделят токсични съединения. Логично възникна въпроса каква боя да използваме. Неминуемо в хода на търсенето попаднахме на онзи абсурден форум за майки, в който невежеството е най-ценното качество. Там без капчица свян някакви хорица препоръчваха бои като Pastelo или Dekorator с тефлон за бюджетно решение, ако ли пък търсещият имаше повече пари, неминуемо се спрягаха шаренките бои на Levis. Патетично и силно показателно за нивото на култура на живот и здраве в редовия българин.

Щатската Агенция за Защита на Околната среда е установила, че въздухът в домовете на американците е 3 пъти по-замърсен от външния. Помислете. Америка = зелени улици, бели чорапи, хората спят с маратонките, защото визуално навън е толкова чисто, колкото и в къщите им. Сега нека се пренесем в свинщината, която ни заобикаля – строежи, разкопки, кучешки говна и прочие. Оценка дали въздухът в българските домове е по-замърсен от външния и колко точно дори няма смисъл да се прави. Самият факт, че ежедневно сме принудени да дишаме нещо с такива отвратителни качества е достатъчен да ни каже, че сме в поза „партер“ много повече от отвъдокеанските ни другари. Но. Това не значи просто да вдигнем ръце и да приемем, че каквото-такова. Значи точно обратното. Че трябва да подхождаме с още по-голямо внимание към всички фактори, които влияят на качеството на въздуха в дома ни. Понеже пък той, въздухът, е в топ 5 на най-опасните за здравето фактори.

Интериорните бои и лакове са едни от най-агресивните замърсители на въздуха в домовете.

Те години наред отделят малки количества токсични вещества, които ние вдишваме и са комбинация от различни летливи органични съединения, така наречените VOC. Запомнете това съкращение. Дълги години се е смятало, че именно тези органични съединения са пряко свързани с качеството на боята и лака. Този мит едва в последните години бе разбит и сега по-големите производители имат поне един продукт с ниско съдържание на VOC (low-VOC) или почти изключващ ги (zero-VOC). Като трета и най-чиста от всичките категория идват така наречените натурални продукти.

Натурални бои и лакове

Съставени са изцяло от естествени съставки – вода, естествени смоли и оцветители, естествена гума, восък, глина и прочие. Известни са следните производители/марки/серии *:

Aglaia
Auro
Weather-Bos
SoyGuard
Silacote
Anna Sova
Green Planet Paints
The Real Milk Paint Company
Masters Blend

Zero-VOC

Всяка боя/лак със съдържание на VOC по-малко от 5 грама на литър се третира като такава. Имайте предвид, че добавянето на оцветител ще повиши VOC нивото до 10 грама на литър, което все още е (почти) пренебрежимо ниско. Производители/марки/серии *:

ECOS Paints
AFM Safecoat
Best Paint Company
ICI Lifemaster 2000 и Decra-Shield
Kelly-Moore Enviro-Cote
Devoe Wonder Pure
Enso
American Pride
Sherwin Williams
Frazee Paint EnviroKote
Allied PhotoChemical
Olympic Paint and Stain
Yolo Colorhouse
Green Planet Paints
Benjamin Moore Pristine EcoSpec
Mythic Paints
PPG Architectural Finishes
Homestead Paints
Vista Paint
EarthSafePaints

Low-VOC

При тези бои и лакове се използва вода вместо петролни разтворители, което държи нивата на тежки метали и формалдехиди сравнително ниски. Low-VOC продуктите съдържат VOC под 200 грама на литър, като стремежът на добрите производители е да са под границата от 50 грама на литър. Въпреки че са на водна основа, тези бои и лакове изпускат миризма докато изсъхнат.

Имайте предвид, че ако една боя е на водна основа, това не означава непременно, че е low-VOC.

Производители/марки/серии *:

Benjamin Moore Aura и Benjamin Moore Saman
Cloverdale Horizon и Cloverdale EcoLogic
Miller Paint
OIKOS Paints
Timber Ox Green

Капани за VOC

Съществува една особена серия бои и лакове – така наречените капани за VOC. След нанасянето си те улавят VOC от въздуха и ги запечатват в себе си, където остават завинаги. Те биват три вида и се произвеждат от ECOS.

 • атмосферни абсорбатори – нанасят се върху вече положена обикновена боя и абсорбират VOC от нея и помещението;
 • MDF инхибитор – нанася се върху лакирани дървени повърхности, ефектът е като при атмосферния абсорбатор;
 • анти-формалдехидна боя за радиатори – както името подсказва, тази боя е предназначениа за радиатори, които, рядко се замисляме, но отделят сериозно количество формалдехиди в помещението.

И сега най-важното.

Какво е положението на нашия пазар?

Не е особено окуражаващо, но все пак има варианти. У нас се продават боите на Benjamin Moore и OIKOS.

От опит мога да препоръчам Benjamin Moore, които ние предпочетохме – идват готови, имат граничеща с абсурда покриваемост (на фона на всичко, което сте ползвали досега, особено българско), не са драстично по-скъпи, не отделят миризма, еластични са и създават много добро резултатно покритие.

Update: От представените у нас марки Dulux също имат low-VOC серии. Те се казват Wash & Wear и EnvirO2.

Ако пропускаме нещо, пишете ни и ще поправим пропуска – това е важно за живота и здравето на всички ни.

* Предоставените връзки са към сайтовете на производителите, където в хода на времето продуктовите линии могат да са се променили. Макар да сме опитали да предоставим актуална информация може да ви се наложи да поровите в сайтовете, за да откриете актуалните натурални, zero-VOC и low-VOC продукти.

[eshop_addtocart]
 • #1 trendoffice
  07.04.2012

  Много убедителна илюстрация! Още нещо важно, което трябва да се знае, когато се избират бои за интериора, е да се провери дали те имат международно-приети сертификати за безопасност. Аз имам много добър опит с боите на Flügger за стени – освен че са с такива сертификати, те са трайни и могат да се мият лесно, ако се зацапат.
  Освен това – твърденията на майсторите, че лакът, който използват не мирише, също не е доказателство за неговата безопасност. А може би най-силно е вредното влияние на лаковете за паркет.

  ОтговорОтговор

 • #2 Mura
  15.11.2012

  Малко Проучване на пазара за еко бои:
  1.http://www.benjaminmoore.bg/shop.php
  Имат 2 вида бои Eko style с 0 VOC. Номер 515 и 519
  Цена 16-17 лв. за литър
  Според човека 1 л. е перфектен за 5 кв. м, две ръце.

  2.http://e-paintshop.com/product.php?id_product=83
  http://www.sanmarco.bg/index_bg.html
  Еко грунд Atomo.
  Боя Proxima

  3.http://vemaar-jub.com/matt.html#
  15 л. = 142 лв. (според тях достатъчни за 80кв.м -2 ръце)
  Грунд за 100 кв. = 69 лв

  4.http://www.colorsystems.bg/bg/details/5c02606
  Латекс – 5 л. – 67,60 (30 кв. метра-2 ръце)
  Грунд – 5 л. – 62,80 (70 кв. метра-2 ръце)

  Успех на всички, които искат да ползват еко бои.

  ОтговорОтговор

 • #3 procopy
  16.11.2012

  @Mura: Супер проучване, благодарим за споделения резултат!

  ОтговорОтговор

 • #4 Боряна
  08.02.2013

  Аз пък проучвам лакове за паркет с нисък или нула VOC; фирмата за паркет работи с Dr.Schutz, оказа се, че са със 70г/л. Ето го и избраният продукт: http://www.dr-schutz-bg.com/pindex.php?itemId=2&group=30&prod=71

  ОтговорОтговор

 • #5 ivo
  18.06.2013

  Много ми е интересно къде в България се предлагат двете нискоемисионни серии боя на Dulux?

  ОтговорОтговор

 • #6 Левис
  07.07.2013

  Интересна статия, но ми намирисва малко на комерсиална реклама на определени фирми.
  В момента боядисвам апартамента си с Левис, които са заклеймени като „шаренки“ бои и не са в невероятния списък с топ еко бои.
  VOC е 3 грама на литър, тоест 0-емисии.

  ОтговорОтговор

 • #7 качествен теракот
  24.11.2014

  Поздравявам ви за тази статия,която сте написали.Много е важно да знаем кога и как точно да проветряваме своето жилище,независимо от градусите на вън.Понякога е нужно само една митука да се проветри и освежи спалнята.Това трябва да става всяка една сутрин и преди лягане.Не можем да си представим колко много микроби има във въздуха, а ако в домът ни се пуши и то в спалнята то прозореца не трябва да се затваря.Пишете супер неща и чакам с нетърпение следващата ви тема.

  ОтговорОтговор

 • #8 krasimir
  05.04.2016

  Здравейте,
  Моля за вашето мнение за боята – CAPAROL SENSITIV.
  Поздрави.

  ОтговорОтговор

 • #9 Бисер
  23.08.2016

  Здравейте ,

  Пробвайте и тези бои и мазилки ,те отговарят на всички изисквания и стандарти .
  Сертификатите са европейски и международни ,притежават и златен сертификат за своята продукция и политика към клиента.
  Ценово са по-приемливи от споменатите горе .
  Разходна норма за Суперкрил матт латекс е 8-9м2 за две ръце при добре шпаклована стена и таван / Цена на опаковка 15литра е 145лв на дребно /.

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?