Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Бял шум

@ Lifehacking

, ноември 2011

Всички млади родители познават белия шум като спасително средство, но ползите му не се ограничават само до спиране на бебешкия рев.

Бял шум

Научно-техническото обяснение какво е бял шум е много детайлно, но ние не сме от тоя тип хора, които получават мощна ерекция от кванти, йони, модулации и т.н., затова ще го спестим и ще дадем едно съвсем разбираемо. Сещате ли се за онези сиво-бели точки подскачащи по екрана на по-старите телевизори (новите просто го филтрират), докато се опитвате да настроите канал и вездесъщото шшшшш, с което са съпроводени? Е, това е бял шум. И колкото и да звучи учудващо, от него има полза.

Най-голяма е ползата при щастливите собственици на новородено. В повечето случаи пускането му моментално успокоява плача и приспива бебето. Причината е изключително прозаична – шумът силно наподобява онова, което бебето е слушало 9 месеца в утробата. На свой ред това го кара да се чувства сигурно, уютно и го успокоява. Принципно този трик помага в първите три месеца. След тях успеваемостта е под въпрос.

При възрастните белия шум е доказано средство за борба с безсънието. И тук причината е прозаична – монотонното звучене успива. Неслучайно при медитация често се използват монотонни звуци, които помагат на съзнанието да се отпусне. Отделно се твърди, че на подсъзнателно ниво възрастните носим в себе си онова сакрално чувство на спокойствие и безметежност от утробата, описано в предния параграф.

Твърди се и че шумът помага на деца с ADHD да се фокусират по-добре, но за сметка на това в същото време оказва коренно противоположно въздействие върху всички останали. От опит мога да кажа, че на здрав възрастен човек, който няма проблеми с безсънието и не се опитва да изпадне в дълбока медитация, белия шум по-скоро пречи. Пък и за медитация има далеч по-добри варианти.

Белия шум е много полезен когато е необходимо създаването на звукова завеса.

Да си представим една ежедневна ситуация от милата ни родина: комшията дупчи с шибаната си дрелка в 3 след обяд, а вие сте нощна смяна, или сте се върнали от такава. За да не се налага да го гърмите, най-лесно е да надуете бял шум за фон. Ефективността му в подобни случаи е много висока, тъй като поглъща повечето паразитни звуци.

За постигането му вариантите са доста. Има генератори (които ценово започват от $50 и стигат доста интересни висини), продават се дискове, емпетройки и прочие. Най-лесния, и по ирония безплатен, начин да го получите е като използвате радио с извадена антена или просто не настроено на станция. Късите и средни вълни са по-сполучливи от пренаселените ултракъси. Алтернативно можете да го запишете от ненастроен телевизор или да го генерирате с всяка програма за аудио обработка.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?