Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Импорт-експорт

@ Lifehacking

, ноември 2012
Импорт-експорт

Само който не е правил опити да прати нещо за чужбина, не се е хващал за главата. Нека ви спестим това с настоящото сравнение на услуги и цени.

Винаги съм се питал как е възможно трикилограмова пратка от Великобритания да пристига на вратата ми след 22 часа и да ме ощетява само с 6 паунда, докато обратното е съпроводено с купища безумия и в пъти повече пари. Отговор на този въпрос обаче няма кой да даде. А междувременно практикуването на електронна търговия от България към света изглежда скъпо, бавно и несигурно за крайния клиент.

Понеже ние не сме от хората, които си оставят магарето в калта, решихме да направим един прагматичен (разбирай цифров) поглед върху възможностите за изпращане на стоки към по-цивилизованите земи за всички онези, за които Българските мащаби са незадоволителни.

Общи положения

Има два типа доставки – въздушна и сухопътна. Логично, първата е по-бърза и по-скъпа. Някои компании предлагат и двете, други само едната, затова сме направили извадка от всички услуги на всяка компания.

По отношение тарифирането на зоните в общи линии всяка компания има свой метод, като се оформят няколко модела. При някои „зона 1“ включва само Румъния, за други в нея влизат Гърция и Кипър, за трети там е целия ЕС. Самото зониране не е толкова от значение и е чиста формалност, тъй като цените са важни, но неортодоксалното зониране лесно може да обърка потребителя в разбиранията му за цената.

Условията за доставка, допустимите размери и допълнителните разпоредби също варират в широки граници. Една част от компаниите посочват на сайтовете си крайни цени, докато други цитират такива без ДДС и такса гориво, което принципно не е законово издържано, но у нас регулатор липсва, така че всеки може да прави каквото си поиска. Същото е и с яснотата на посланието дали услугата е от врата до врата или офис-офис. Резултат – още по-объркан в преценката си за цената потребител.

За да можем да направим някакво поне бегло сравнение, ще вземем за пример доставка на стандартен пакет с тегло 1 кг до Германия, Великобритания, Русия и САЩ.

Rapido

Предлагат най-изгодната цена за доставки в София и изключително добри условия за доставки в страната. Използваме ги от две години и сме доволни. За чужбина опциите включват сухопътна и въздушна доставка.

Цена и време за въздушна доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 82.00 лв ***† / 1-2 раб. дни
– Германия: 82.00 лв ***† / 1-2 раб. дни
– Русия: 90.00 + 40.00 лв ***† / 2-4 раб. дни
– САЩ: 90.00 лв ***† / 1-3 раб. дни

Цена и време за сухопътна доставка на пакет с тегло до 5 кг до:

– Великобритания: 47.25 лв ***† / 7 раб. дни
– Германия: 33.75 лв ***† / 4-5 раб. дни

Тарифа въздух, тарифа земя

DPD

Представляват се у нас от Спиди. Всяка пратка, която някога съм получавал с DPD, е била свързана със забавяне и непълни данни, затова и лично имам резерви към тях. Достъпни са Express и Economy опции.

Цена и време за въздушна доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 82.00 лв *** / 1-2 раб. дни
– Германия: 82.00 лв *** / 1-2 раб. дни
– Русия: 90.00 лв *** / 2-4 раб. дни
– САЩ: 90.00 лв *** / 1-3 раб. дни

Цена и време за сухопътна доставка на пакет с тегло до 5 кг до:

– Великобритания: 51.26 лв ‡ / 3-5 раб. дни
– Германия: 36.86 лв ‡ / 3-4 раб. дни

Тарифа

Сити Експрес

Една от куриерските компании, с които не съм запознат в подробности. Предлагат две услуги: BPP Air Express и BPP Regular.

Цена и време за въздушна доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 99.60 лв **† / 1-2 раб. дни
– Германия: 99.60 лв **† / 1-2 раб. дни
– Русия: 142.00 лв **† / 3-7 раб. дни
– САЩ: 114.00 лв **† / 1-3 раб. дни

Цена и време за сухопътна доставка на пакет с тегло до 3 кг до:

– Великобритания: 49.20 лв **† / 5-6 раб. дни
– Германия: 34.80 лв **† / 4-5 раб. дни

Тарифа

Интерлогистика

Eдин от старите играчи в куриерския бранш. Представител са на GLS. Предлагат сухопътна доставка. Тарифата им е интересно оформена. Цените им за дестинации извън ЕС не са обявени в сайта.

Цена и време за сухопътна доставка на пакет с тегло до 5 кг до:

– Великобритания: 36.00 лв / 3-5 раб. дни
– Германия: 36.00 лв / 2-4 раб. дни

Тарифа

ShortCut

От сайта им не става ясно дали предлаганата услуга е сухопътна или въздушна, но съдейки по времето за доставка, вероятно е второто.

Цена и време за доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 21.60 € * / 1-3 раб. дни
– Германия: 21.60 € * / 1-3 раб. дни
– Русия: 26.40 € * / 2-4 раб. дни
– САЩ: 22.80 € * / 2-4 раб. дни

Тарифа

Тип Топ Куриер

Предлагат въздушна и сухопътна доставка. В ценообразуването им не присъства фактор такса гориво.

Цена и време за въздушна доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 82.00 лв * / 1-2 раб. дни
– Германия: 82.00 лв * / 1-2 раб. дни
– Русия: 90.00 + 40.00 лв * / 4-6 раб. дни
– САЩ: 90.00 лв * / 1-3 раб. дни

Цена и време за сухопътна доставка на пакет с тегло до 3 кг до:

– Великобритания: 40.00 лв *† / 4-6 раб. дни
– Германия: 25.00 лв *† / 3-5 раб. дни

Тарифа

Български Пощи

За десерт. Няма много, което може да се каже за тази организация. Не и хубаво. Нека поне разгледаме цените им.

Цена и време за въздушна доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 28.50 лв **** / n/a раб. дни
– Германия: 28.50 лв **** / n/a раб. дни
– Русия: 28.50 лв **** / n/a раб. дни
– САЩ: 37.70 лв **** / n/a раб. дни

Цена и време за сухопътна доставка на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 28.60 лв **** / n/a раб. дни
– Германия: 25.50 лв **** / n/a раб. дни
– Русия: 25.50 лв **** / n/a раб. дни
– САЩ: 37.80 лв **** / n/a раб. дни

Цена и време за доставка чрез услугата EMS на пакет с тегло 1 кг до:

– Великобритания: 59.30 лв **** / n/a раб. дни
– Германия: 74.00 лв **** / n/a раб. дни
– Русия: 71.16 лв **** / n/a раб. дни
– САЩ: 63.80 лв **** / n/a раб. дни

Както можете да очаквате от подобна организация, никъде не е описано дали посочената цена е крайна. Предвид типа на организацията, можем с известна убеденост да заключим, че цената е крайна. Друг основен аспект е неяснотата по отношение сроковете на доставка. Никъде не е посочено в какви срокове се извършва услугата. Също така, това вероятно е една от малкото структури, при които сухопътна доставка излиза по-скъпо от въздушна, a EMS до САЩ и Русия е по-евтин от този до Германия.

Стандартна тарифа, EMS тарифа

Извод

Предвид еднаквите или сходни цени на въздушните услуги, ясно е че повечето компании използват едни и същи контрагенти. Презокеанската доставка на ShortCut изглежда необичайно с над два пъти по-ниската си цена. Единствената по-евтина от нея е тази на Български Пощи с уговорката за всички неизвестни покрай изпълнението й.

При сухопътните положението е интересно. В повечето случаи Германия се третира по-преференциално от Великобритания, в следствие на което ценовите предложения за нея гравитират ~35 лв. При Великобритания имаме сериозни флуктуации. В този смисъл фиксираните цени на Интерлогистика, които поставят повечето евро държави под един знаменател от 36 лв са много привлекателна концепция, която заслужава разглеждане и за други дестинации, които при другите фирми могат да се окажат твърде скъпи.

Доставката до Русия е съвсем отделна бира и излиза майка си и баща си, което напълно обезсмисля търговията с това място. Ако все пак трябва да пращате нещо натам, на линия отново са ShortCut и Български Пощи.

Що се отнася до феномена Български Пощи, те са за онези, които не бързат за никъде, имат нерви за глупости от типа „митнически етикет CN 22 за пратки съдържащи документи“, „митническа декларация CN 23 за пратки със стоково съдържание“, нямат нищо против да се редят по опашки и са pennywise до дупка. Когато използвате техните услуги задължително включвайте препоръка към пакета. Това го оскъпява с 3 лв, но добавя тракинг номер и значително намалява риска от мистериозното му изгубване по полу-безотчетните им неведоми пътища. Застраховката на пратките при тях също е много изгодна. „Ускорената“ им EMS услуга третира Германия като страна от зона 7, за разлика от САЩ, която според таблицата е 5.

Outro

В проучването не участват компании, които не са предоставили актуални ценови листи на сайтовете си. Предложенията „обадете се за оферта“ индикират ретроградност, на която нито ние, нито вие искате да поверите пратките си. В резултатите няма да откриете и тарифите на UPS, DHL, TNT, защото на фона на тук посочените, разликата в цената прави абсолютно безпредметно използването им.

Към момента на завършване на материала услугата на Еконт за доставка на стоки до Великобритания беше неактивна.

Всички цени са актуални към датата на материала.

Легенда:

* без ДДС
** без такса гориво
*** без ДДС и такса гориво
**** не е ясно какво включва цената
† наличие на допълнителни условия и/ли надбавки
‡ цената включва застраховка

[eshop_addtocart]
 • #1 Stan
  06.11.2012

  Рапидо изобщо не са изгодни за доставка в страната, ама хич. Елиминират отстъпката от книгите на Ивайло Борисов например, хехе

  Ползвал съм за пращане на документи до Англия, препоръчвам като цена и качество на услугата: http://en.econt.com/tariff-parcel-uk/ За България също са едни от евтините.

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  06.11.2012

  @Stan: С новата ни отстъпка от 1 ноември доставката с Рапидо в страната трябва да е около 5 лв, което за врата-врата е направо ниско. 66-те лв на Еконт за 1 кг офис-врата до UK не изглеждат особено атрактивно на фона на 36-те за врата-врата на Интерлогистика.

  ОтговорОтговор

 • #3 Stan
  06.11.2012

  Новата отстъпка влезе няколко дни след като си купих книгата от книжарницата, фок ми :)
  За интерлогистика спор няма, но на фона на масовата скъпотия и 2рото място не е зле. Идеята ми беше, че са читав доставчик :)

  ОтговорОтговор

 • #4 altn
  13.12.2012

  Здравейте,
  Поздравления за хубавата тема.
  Обаче имам въпрос :
  Мисля да си поръчам едно горнище от Германия под 1кг. от Германия – от там ми казаха 8.5 EUR с DHL та дали тази цена е реална ? И ако има дали има по евтин начин ?
  Благодаря ви предварително

  ОтговорОтговор

 • #5 procopy
  16.12.2012

  @altn: От чужбина за България цените са в пъти по-ниски, така че тази цена е напълно реална. Като по-евтин вариант можете да пробвате GabCo.

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?