Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Stove. Rocket Stove.

@ Lifehacking

, януари 2013

Средство за отопление и готвене с пълно изгаряне и космически по-нисък разход на ресурси, което може да се направи от отпадъчни материали?! Че как!

rocket stove

Идеята на ракетната печка не е нова, но е достатъчно революционна на фона на това, че в момента отопление на средностатистически апартамент с газ се лашка между 200 и 300 лв на месец, токът е още между 50 и 100 и двете заедно изобщо не помагат за това света да бъде едно по-добро място.

Разбира се, за да може да използва човек ракетна печка, е необходимо да са изпълнени някои предпоставки. Да живее някъде, където рискът от грандиозен пожар е минимален. Това автоматично изключва кооперации, защото все пак не трябва да слагаме екологията и икономиите над човешкото. Необходимо е също да не държи твърде на вида на отоплителния и готварския си уред, тъй като тази печка, особено когато е направена собственоръчно, не е точно лайфстайл интериорен аксесоар.

Принципът е прост. Имате един вертикален контейнер, в който е поместен още един по-малък L-образен. Между двата се насипва плътна изолация – пясък, бентонит, вата и т.н. Късата част на L-то излиза през стената на големия контейнер. В нея се вклинява парче ламарина така, че да я разделя на две части. Спомнете си пластините, които се набиваха в ауспусите на колите по соца, за да издават вибриращи звуци при форсиране. В горната половина на така разделеното пространство се поставя материала за горене. Обикновено това са летвички или друг непотребен дървен материал. Долната половина служи за приток на въздух. Алтернатива е U-образната конфигурация, при която се забелязва нещо много интересно – поставената в дупката цепеница сякаш се рендосва отдолу и самичка се смалява.

С една такава печка можете да отоплявате огромно пространство до 12 часа с едно зареждане.

Драсвате клечката и след секунди ще видите пламъци и ще усетите топлина, все едно сте зад реактивен двигател. И по-интересното е, че изгарянето е толкова силно, че (почти) отсъства пушек. Което също означава, че при добро желание и подходящ размер, можете да печете храна без стаята да се осмърди. Популярна практика е и вграждането на ракетни печки в глинени конструкции, които много наподобяват леглото на Емеля, та хората да си греят задните части и гърбините.

Цената за изработка е пренебрежима.

Магическият уред може да се направи от празна тенекия за сирене и няколко консерви. От варел, газова бутилка или казан на бойлер също. Най-елементарната и бърза конструкция обаче е от 16 тухли единички. Ще ви отнеме около минута-две да ги подредите. Разбира се, в случай, че сте дупéта и не можете да се занимавате с тинтири-минтири, пригответе си $2 100.

Повече инфо можете да прочетете примерно тук, а в YouTube има тонове клипове.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?