Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter
Какво ви убива в любимата ви козметика

Едни от най-често неглижираните етикети са тези на козметичните продукти. А там се съдържат много неща, които ще попречат на дългия ви и честит живот.

Какво ли не прави човек за добрия си външен вид и ухание, а? Основното, което прави, е да се доверява. На козметика си, на фризьора си, на големите букви по етикетите, на обещанията на търговците. А когато човек се доверява, той не вижда нужда да чете и осмисля съдържанието на опаковките.

Ако и вие не четете етикетите, съветваме ви да започнете. Нещо повече. Съветваме ви мигом да изхвърлите всичката си евтина и ширпотребна козметика * – всички онези до болка познати марки, които влизат в дома ви първо през телевизора, а после и с потребителската ви кошница.

Заменете ги с органични. Но тъй като дори този бизнес не гарантира най-чисти намерения, винаги, винаги, винаги четете етикетите, и ако откриете дори едно от изродските изобретения на човешкия гений, за които сега ще прочетете, не купувайте.

Четейки етикетите ще научите и друга важна информация – дали продуктът носи обозначение по 7-ма директива за стандартите в ЕС, че не съдържа алергени. Една доста рядко срещана индикация.

Долния списък, между другото, далеч не покрива всичкия шит, който можете да купите, тъй като отбелязаните тук съединения имат различни търговски наименования, под шапката на които се крият съвсем целенасочено (например бензоената киселина (benzoic acid) може да се казва още BENZENECARBOXYLIC ACID, CARBOXYBENZENE, DRACYLIC ACID, PHENYL CARBOXYLIC ACID, PHENYLFORMIC ACID, RETARDER BA, TENN-PLAS, RETARDEX, SOLVO POWDER, SALVO LIQUID, PHENYLCARBOXYLIC ACID, BENZOATE, BENZENEMETHANOIC ACID, BENZENEFORMIC ACID, STCC 4966340, A-63, A-65, A-68, BP344, C7H6O2 или пък ACC02720), но след известна практика човек изгражда общо усещане за козметиката в ръката си, най-основното от което е

Няма как един душгел/шампоан/дезодорант/лак/червило да струва три лева и да е безопасен

И за да ви дам добър старт, бих искал също да ви кажа, че всички козметични съставки оказват два пъти по-силно въздействие върху деца и бебета. А ето ги и тях.

Какво в козметиката убива бавно, но методично

Алуминият може да проникне във вас по неизброим брой пътища, огромна част от които са свързани с хранителни продукти и въздуха, но също с аспирина (!) и ваксините (!). Най-често в козметиката се използва в дезодорантите и антиперспирантите. Удря нервната система и мозъка, и е един от основните причинители на рак на гърдата. Доказана е връзката между алуминия и болестта на Алцхаймер, като рискът при хората, които редовно ползват алуминиеви продукти, е 12 пъти по-висок.

Polyethylene Glycol (PEG) са петролни съединения, които масово се използват за омекотяване, сгъстяване, овлажняване и по-дълбоко проникване на козметичните продукти. Симулират отделянето на естроген и възпрепятстват функцията на ендокринната жлеза. Поради спецификата на производството си лесно могат да бъдат замърсени с етилен оксид и диоксан, които са силни канцерогени.

Propylene glycol индустриално се употребява за антифриз и спирачна течност, а в козметиката като овлажнител. Силен повърхностен дразнител на кожата. Води до контактен дерматит, увреждане на централната нервна система, черния дроб и бъбреците.

Sodium Lauryl Sulfate/Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES) са пенестите субстанции, използвани в сапуни, шампоани, пасти за зъби, кремове за лице. Индустриалното им приложение е за почистване на силно замърсени подове и двигатели на автомобили. Няма разлика във формулата им за индустриална и козметична употреба. Представляват естери на сярната киселина, често са замърсени с диоксан. Комбинацията от SLS и SLES увеличава проникването на токсини с 40%. Задържат се в мозъка, сърцето и черния дроб. Симулират отделянето на естроген.

Нитрозамините са откровено канцерогенни синтетични шитове. Освен в козметиката се използват при пестицидите. Освен че се получават при наличието на нитрити в козметичните формули, могат да се получат също при смесването на нитрити от храната със стомашна киселина, с разбиващото разкритие, че печен бекон и бира са сред основните генератори. На тях се дължат увеличените случаи на Алцхаймер, Паркинсон и диабет тип 2 в последните години.

Diethanolamine (DEA) взаимодейства с нитритите в козметичната формула и води до образуването на нитрозамини. Причинител на рак на черния дроб и бъбреците. Triethanolamine (TEA) причинява контактен дерматит и астма.

Phtalates (фталатите) са възголемичко семейство, блъскано буквално навсякъде – в над 70% от козметичните продукти. Някои от тях, като dibutyl phtalate обикновено не се вписват в етикетите, тъй като са част от основните използвани в индустрията парфюми. Изследвания показват, че фталатите увреждат мъжките плодове при бременни жени и създават репродуктивни проблеми. Увреждат черния дроб и бъбреците.

Urea (Imidazolidinyl, Diazolidinyl, DMDM) – уреята е втората най-често срещана категория консерванти в козметиката. Отделят формалдехид. Формалдехидът е онази субстанция, в която се консервират жаби и човешки органи в музеите. Токсичен е, причинява редица заболявания на дихателните пътища и, то се знае, рак.

Talc (talcum powder) е синтетичен прах подобен на азбеста. Открива се масово в бебешките продукти, сухите дезодоранти и се използва като лубрикант в презервативите. Отговорен е за хронични заболявания на белия дроб, а при жените използващи интимни дезодоранти е доказана връзката с рака на яйчниците.

Mineral oil (petrolatum) разгражда собствените мазнини на кожата и я изсушава. Запушва порите и задържа токсините в тялото. Прави се от суров петрол, съдържащ канцерогени. Използва се масово в бебешките и детски продукти, в това число кремове, лосиони, сапуни за пране. Когато не се слага там, се използва в ракетното гориво.

Glycerin често се използва за овлажняване на кожата, но онова което обикновено се пропуска е, че при влажност на въздуха под 65%, това повърхностно овлажняване се постига за сметка на извличане на влагата от по-долните слоеве, което води до по-бързо стареене и кожни проблеми.

В частта обозначавана с обобщаващото fragrance (парфюм) влизат огромно количество неидентифицирани и необозначавани на етикетите съставки. Над 3100, за да бъдем точни. Сред тях има алергени, хормонално въздействащи фталати и токсини отговорни за проблеми с поведението и мозъчни увреждания. Обикновено става дума за микс от естествени и синтетични аромати, най-често петролни деривати. За пример, Coco на Chanel съдържа 18 такива, а Acqua Di Gio на Giorgio Armani – 24.

Methylisothiazolinone (MIT) се съдържа основно в антимикробните сапуни и почистващи препарати. Съдържа невротоксичен компонент сходен с Agent Orange. Силен повърхностен дразнител и убиец на имунната система.

Oxybenzone е химикал, основна съставна част от слънчевите кремове и балсамите за устни. Проучвания показват, че проникването му не се ограничава само до дермата, но навлиза и в кръвния поток, също и в кърмата.

Страници: 1 2

[eshop_addtocart]
 • #1 Nick
  31.05.2012

  Много добре синтезирано и полезно…Благодаря!

  От известно време (откакто попаднах на линка ти към Skin Deep cosmetic database) се опитвам да купувам козметика с възможно най-малък брой боклуци от гореописаните. Автоматично се насочих към „био“ козметика, но се оказва, че и там нещата не са точно каквито се представят – доста продукти са минали далеч от био-то.
  Та в този ред на мисли, би ли споделил дали си открил марка, която да се предлага на нашия пазар, и чиито продукти са сравнително безопасни?

  ОтговорОтговор

 • #2 Jane
  31.05.2012

  @Nick: Здравей, Ник! Разбира се, ето набързо нашата селекция от добри марки, като тя, разбира се, не е изчерпателна, но смело бих казала, че продуктите им са чисти и поне върху мен ефектът им е чудесен: за бебешка и детска козметика лидерът за достъпната в България козметика според мен е Weleda. Други добри опции за деца са Oy! (Organic Young), Organic Monkey, Erbaviva. Иначе общо за козметиката – отново всички изброени плюс Beelief Botanics, Akamuti (любими са ми), Balm Balm. За декоративна козметика – Lavera. Има и други добри варианти. За съжаление повечето неща ги няма тук и трябва да се поръчват онлайн, макар че наскоро се появи магазин Шипка и някои от нещата ги има там.

  ОтговорОтговор

 • #3 Jane
  31.05.2012

  Всъщност за да съм по-конкретна – в Шипка-та със сигурност има продуктите на Balm Balm и Erbaviva. Забравих да добавя и Pure Potions, също се предлагат при тях.

  ОтговорОтговор

 • #4 Nick
  31.05.2012

  @Jane: Много благодаря за изчерпателния отговор! От известно време се каня да мина през „Шипка“, още повече, че е на съседната улица, та сега със сигурност ще го направя.
  Все още експериментирам с разни марки(Madara?!), но все още не съм намерил такава, която да ме удовлетвори напълно. Хлъзнах се и по фенси опаковките и хубавите миризми на „Lush“, но на втори прочит се оказва, че и те не са от най-препоръчителните.

  Та още веднъж мерси за насоките, ще пробвам препоръчаните !:)

  ОтговорОтговор

 • #5 Жана
  05.06.2012

  Няма защо :) На мен много ми допада „Шипка“, а Madara и аз изпробвах, но честно казано нещо не ме грабна, някак ми стои твърде скучна козметиката ми, може би и като външен облик, пък аз си мисля, че добрата и здравословна козметика не непременно трябва да означава скучна такава. Lush преди няколко години ги бяхме видели в Прага мисля и много се изкуших и аз тогава, но да, като цяло не са препоръчителни. В същата категория на козметика уж с добър състав и много примамлив вид, насочен към не масовата таргет група, търсеща различното, са и Occitane, Korres и т.н. Изглеждат супер, но отвътре не е точно така :( Между другото, явно сме съседи, и ние сме близо до „Шипка“ :) При нас козметика няма засега, но пък предлагаме хубаво кафе и приятна компания :) Заповядай!

  ОтговорОтговор

 • #6 misanthrope
  07.06.2012

  БИОКОЗМА също не са лоши, не знам дали се внасят

  http://www.biokosma.ch/index.cfm?id=25

  ОтговорОтговор

 • #7 Жана
  08.06.2012

  Няма ги тук Биокозма мисля, то вероятно тепърва ще започват да се внасят разни марки или поне така се надявам :) Има я иначе и немската i+m Naturkosmetik, която също не е лоша.

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?