Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Най-добрите радиоуправляеми off-road RTR модели за начинаещи

@ Gift Ideas, Stuff, Toys For Boys

, септември 2011
Най-добрите радиоуправляеми off-road RTR модели за начинаещи

Субективен поглед върху най-удачните електрически модели за аматьори и обикновени любители на четириколесните играчки за малко по-големи.

Предисторията

Първото ми познанство като голям с monster truck-овете с дистанционно беше преди 4 години, когато се сдобих с един китайски електрически такъв. Няколко дни по-късно от недоброто ми отношение той беше далеч от първоначалния си вид, а някои части липсваха. Още известно време по-късно смелия вече шеф Прокопи му беше отстранил каросерията и го беше моднал до неузнаваемата форма на rollcage, с който свиреп вид Радомир, както нарекох чудото, разпилваше из квартала докато му държи батерията. Краят дойде, когато предното окачване даде фира и вече нищо не можеше да го поправи.

Това беше и момента, в който започнах да се оглеждам за нещо малко по-качествено, не детско и много по-издържливо. И така 4 години, през които проучих (почти) всички налични четириколесни с дистанционно и разбрах следните неща за себе си:

  • нямам никакво желание да се увъртолвам в чарколяци, занимавам с горива и да уча устройство на ДВГ;
  • искам модел с лесна поддръжка, направен за леко и неангажиращо забавление.

Затова още в този момент зачеркнах всичко с нитро задвижване и рязко се насочих към електрическите RTR (готов за каране направо от кутията) модели и още по-специално, към VXL версиите им, които са безчеткови, не страдат от недостатъците на четковите и се поддържат лесно.

Изборът

След като многогодишният ми рисърч приключи, затвърдих мнението си, че

най-добрите модели за начинаещи са на Traxxas

Първо, компанията е ориентирана към непрофесионалисти с производството на лесни за експлоатация возила.

Второ, външния вид на нещата им е убийствен, а това за мен е много ключов фактор. Аз съм човек, който цени визията на предметите около себе си. Никога няма да дам стотици левове за нещо, което прилича на евтина детска играчка. Traxxas-ките модели в това отношение са ненадминати.

Трето, гамата им е толкова богата, че дава избор, който конкурентните компании не дават.

След многократно обхождане на всички електрически модели в продуктовата линия на Тraxxas, спрях вниманието си на три доста различни като характеристики и приложение, които съставиха финалния ми шортлист.

Traxxas Rustler

Rustler VXL е модел в мащаб 1/10 и прилича на бъги. Той е от типа stadium truck. Силата и предназначението му са гонките. Дали по асфалт или пръст, няма особено значение. Задвижват се само задните колела. Максималната му скорост още от кутията е 70 км/ч, а моднат излита с над 110! Цената е между $200 и 340.

Traxxas ERevo

E-Revo VXL се води monster truck и има версии в мащаб 1/10 и 1/16. Задвижват се и четирите колела. Електрониката и на двата мащаба е еднаква, разликата е в двигателя. Предвид по-малките размери на 1/16 версията, проходимостта й е леко ограничена спрямо голямата, но пък задвижването на всички гуми я пряви много приятна акробатична машина за градска експлоатация. Ценовия разкрач е между $220 и леко стъписващите 750.

Traxxas Slash

Slash VXL е от модерния напоследък сред начинаещите тип short course. Това са камиончета с вид на пикап от вече несъществуващия Championship Off Road Racing и обикновено са в мащаб 1/10, но специално Slash има и 1/16 версия. Типично са със задно задвижване и се карат на почва. Половината от общо седемте версии на Slash обаче са с 4х4 задвижване. Ценово започват от около $230 и достигат малко над 500.

Tips & Tricks

Traxxas scale

Едно от основните неща, които трябва да съобразите, е мащабът. Аз лично клоня към 1/16 по две причини:

  • по-компактен е и няма да заема твърде много място в жилището;
  • ценово е по-приемлив; разликата в цената на E-Revo 1/16 и 1/10 e над два пъти.

В случай, че вие не сте като мен, бюджета ви е неограничен и имате гараж, в който да паркирате нещото, изберете 1/10 – усещането е далеч по-реалистично.

Независимо от избрания мащаб, имайте предвид, че макар моделът да е RTR, скоро ще имате нужда от допълнителни екстри: още батерии, допълнително зарядно устройство, пиньони с различни зъби, li-po батерии и прочие. Списъкът бързо нараства със степента на пристрастеност. От там и новото ви хоби може да се окаже черна дупка за пари.

Също е много важно да помните, че продължителността на експлоатацията на машината пряко се влияе от полаганите за нея грижи. Необходимо е почистване след всяка употреба. Особено важно това е в случаите, в които сте я мокрили. Посочените модели принципно са с херметично запечатана електроника и се водят влагозащитени, но това означава единствено, че могат да се карат във вода и сняг. Последващото щателно почистване и подсушаване е задължително!

[eshop_addtocart]

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?