Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter
Бебешки и детски кехлибарени герданчета при никнене на зъби и други проблеми

Кехлибарът е древно вещество, чиито целебни свойства са известни от хилядолетия. Особено популярен днес той е за решаване на проблемите с никненето на бебешките зъби.

История и свойства

Кехлибарът е полускъпоценен камък с топъл цвят. Представлява смола, втвърдявала се милиони години. Най-известния и разработен район за добива му е крайбрежието на Балтийско море около Калининград. Там се извършва и 90% от добива на кехлибар в света, чиято възраст е четирсетина милиона години.

Цветът му варира в най-широк спектър – от бяло до черно през зелено, синьо, жълто, кафяво, но най-често за „кехлибарен“ цвят се приема специфичния оттенък на жълто, кафяво и оранжево. Поради особеностите на образуването си, кехлибарът почти винаги съдържа включвания под формата на външни тела, като растения, насекоми, малки животни, капчици вода и други.

Класификацията на качеството на кехлибара се извършва по петстепенна скала, като първо качество има три подразделения, само най-високото от които „la“ съдържа янтарна киселина, съставна част на животинските и растителни тъкани, чието отделяне при затоплянето от човешкото тяло и абсорбцията й водят до благотворни влияния. Балтийския кехлибар е с качество la.

Международната класификация признава 4 типа обработка:

 • естествен, при който е извършвана единствено механична обработка на зърната, без това да се отразява на качествата им;
 • модифициран, при който е извършена топлинна обработка или пресоване, които водят до промяна в цвета, прозрачността и/ли унифициране на формата на зърната;
 • реконструиран, при който парчета кехлибар се съединяват чрез високотемпературно пресоване;
 • свързан, при който две или повече парчета модифициран или реконструиран кехлибар се свързват заедно с използването на безцветен свързващ агент.

Готовите късове могат да бъдат полирани и неполирани. Цената на килограм Балтийски кехлибар за търговски цели варира обичайно между 180 и 350 евро в зависимост от степента на обработка, полиране, размера на парченцата, пробивани ли са дупки в тях и прочие. Заради времеемкия процес на ръчна обработка, цената на качествените готови изделия достига стотици и дори хиляди евро.

Лечебните свойства на кехлибара са известни от древността. Свидетелствата за употребата му в китайската медицина датират от хилядолетия. Там той се нарича и „душата на тигъра“. Кехлибарът е един от най-важните и силни минерали. Основно се използва при кожни проблеми и повърхностни рани. Мястото или се налага с кехлибар, или се промива със спиртна тинктура. Оказва благотворно въздействие върху дихателни и простудни заболявания, проблеми с нервната система, мигрена, стомашно-чревни проблеми, сърдечни проблеми, хепатит и възпаления на венците, което ни интересува в случая.

За герданчетата

Предлаганите от нас бебешки кехлибарени герданчета са изработени ръчно от естествен балтийски кехлибар с качество la и притежават сертификат за автентичност.

сертификат

Те са направени специално за бебета и имат дължина между 30 и 36 сантиметра. Най-малките се носят почти плътно по врата и са подходящи за момченца или бебета, които имат навика да дърпат всичко, до което се докопат. Тъй като някои от тях не си знаят силата, между всяко зрънце ръчно е направен възел и така при скъсване на герданчето ще падне само едно от тях. Закопчалката е на винт, което позволява лесно поставяне и махане, и едновременно с това здраво захващане. Всички герданчета са индивидуално опаковани и включват уникален сертификат.

Налични разцветки

кехлибарено герданче

Това герданче е със зеленикави зърна с множество включвания върху черен конец. Създава страхотен цветови контраст и усещане.

кехлибарено герданче

Класически искрящ яркожълт кехлибар върху бял конец.

Важно за безопасността

Герданчетата не са за гризане! Не позволявайте на детето да гризе зърната.

 • вие сте родителите, вие носите отговорност за живота и здравето на децата си;
 • наблюдавайте бебето когато носи герданчето; макар да е здрава, нишката на герданчетата се къса при прилагане на определена сила; зърната също могат да се разрушат с подходяща такава;
 • сваляйте герданчето когато оставяте бебето без наблюдение и по време на сън.

Забележка: кехлибарът може да облекчи усещанията при никнене на зъби, но ако детето ви има сериозни проблеми, той няма да ги реши изцяло. В подобен случай съветът ни е да се обърнете към класически хомеопат. Правилното средство ще ви накара да повярвате в съществуването на Господ (ако пича ви кефи) още същия ден. Никога не практикувайте самолечение с хомеопатични препарати, освен ако не знаете какво правите!

[eshop_addtocart]
 • #1 Iva
  07.08.2012

  Кога ще имате от герданчетата ?Каква им е цената?Ние сме на 1 и един месец и нищо не ни помага чух от приятелка за герданчетата и се надявам и на нас да помогне и дано да имате скоро че не се спи нощем:))Благодаря предварително!!!

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  10.08.2012

  @Iva: съветът ни е да потърсите класически хомеопат, тъй като нашата партида няма да е тук преди средата на септември. Ако сте в София, обърнете се към д-р Маждракова в център Хела.

  ОтговорОтговор

 • #3 Десислава Пеева
  26.08.2012

  Как ще гарантирате безопасността на този гердан – ако при скъсване, кехлибарчето попадне в устата? Ако се усуче около врата?

  ОтговорОтговор

 • #4 procopy
  31.08.2012

  @Десислава Пеева: Както е описано, ако нишката се скъса, ще изпадне само едно зърно, тъй като между всяко от тях има направени възли. Усукване е трудно постижимо, тъй като диаметъра на гердана е малък и прилепва почти плътно около врата. Грижа на родителя е да осигури безопасността на собственото си дете с наблюдение и спазване на елементарни правила за безопасност, описани също в текста.

  ОтговорОтговор

 • #5 Ива
  27.11.2012

  интересувам се кога ще получите от въпросните герданчета отново?

  благодаря,
  И.С

  ОтговорОтговор

 • #6 procopy
  29.11.2012

  @Ива: В интерес на истината тотално изключихме за тях. Ще направим поръчка тези дни и живот и здраве, до средата на декември ще са тук.

  ОтговорОтговор

 • #7 neli
  19.08.2014

  Здр искaм дa попитaм имaте ли в нaличност от тези гердaнчетa и кaквa им е ценaтa

  ОтговорОтговор

 • #8 сиси
  29.08.2014

  И аз се интересувам от цена и дали ги имате в наличност

  ОтговорОтговор

 • #9 Мила
  08.10.2014

  Здравейте,как мога да поръчам от герданчетата?

  ОтговорОтговор

 • #10 Елина
  04.05.2017

  Здравейте, интересувам се за размерите и цената на гердана, при поръчка до колко време е доставката?

  ОтговорОтговор

 • #11 Натали
  29.01.2018

  Здравейте! Как мога да поръчам? И още един въпрос, правите ли гривнички за бебе?

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?