Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Lytro

@ Gift Ideas, Tech

, август 2012

„Engineered in California, Made in China“ фотоапаратът е готинка играчка за всички онези, които си падат по новите, полу-революционни неща.

Lytro

Типичните идиотски американо-консуматорски реклами на Lytro ни показват група извадени от сайт за stock фотография типажи, които се снимат в кретенски пози със странно на вид приспособление.

Lytro не прилича на нито един от известните ви фотоапарати. Формата е на призма, завършваща със затворен обектив в единия край и екран в другия. Чувствителните на допир повърхности позволяват зумиране и щракане. Другото се извършва от екрана. Дотук нищо ново. Новото идва от там, че апаратът

позволява префокусиране на вече заснета снимка

Я пак?! О, да. Двайсет години технологични перипетии водят до това. Lytro запазва целия спектър светлина и дълбочина на изображението в собствения си файлов формат и с едно натискане върху екрана тоновете софтуер вътре, заместващи половината хардуер на конвенционалните апарати, позволяват фокусиране върху друг обект от снимката. Като цяло занимателно. С изключение на факта, че все още не можете да имате всичко на фокус, примерно да направите панорамна снимка. Обективът е с 8х оптично увеличение и постоянно f/2. Що се отнася до резолюцията, ами, хм, конвертираните в JPEG снимки са едва 1080х1080 пиксела, което е грубо около 1.2 мегапиксела и трудно стават за нещо повече от гледане на екран.

Горното открива частта с негативите. Лошо представяне при слаба осветеност с тонове шум в снимката, резолюция от 128х128 на дисплея, който и бързо избледнява при смяна на ъгъла. Не забравяйте също, че сам по себе си това е обикновен point and shoot апарат, който не може да записва видео, единствената настройка, която можете да променяте, е експонацията, а обработката на изображенията е изцяло софтуерна. Ако ли пък искате да споделяте живите снимки, с които хората да си играят, трябва да ги качите на сайта им.

Извод: забавна играчка, която да допълни аресанала от снимачна техника на технологичните ърли адоптъри, но все още с доста трески за дялане. Цената на 16 гигабайтовата версия е $499, двете осемгигабайтови са със стотарка по-малко. Поддръжката на Windows е факт от последната седмица на юли.

[eshop_addtocart]

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?