Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Nest

@ Homestyle, Lifehacking, Tech

, януари 2012

Когато някой ви каже „термостат“ си представяте грозна бяла пластмасова кутия с копчета. Просто защото всичките са такива. Е, вече има Nest.

Nest

Като човек, чиито технически умения се изчерпват със смяната на крушка, стига тя да не изисква много усилия, термостатите са стриктно извън сферата на интересите ми. Като човек, който държи на красотата около себе си пък няма как да приема ужасяващото им ръбато-бяло-пластмасово домашно присъствие. Като човек, който обича да натиска копчета и да седи на по-хладничко, регулацията на домашния климат е процес, който ме докарва до лудост.

Нека ви дам конкретен пример. Котелът вкъщи е Junkers и като всяко нещо с подобно име термостатът му има съответния вид и подход. Програмирането му е чупещ нерви процес на гадаене в колко часа ми е топло и в колко ми е студено, след което задаване на дни от седмицата, часове и температури в едва 6 възможни позиции. И понеже това изобщо не е достатъчно, ръчно регулиране на температурата в определени периоди. За да е по-забавно, в играта се включват също термокрановете на всеки радиатор и настройката за температурата на котела, в книжката на който е описано, че увеличаването на температурата с 1 градус повишава консумацията с ~5%. Честно казано, изморен съм от борбата.

Сега към всичко това добавете статистическия факт, че 50% от месечните ви сметки изтичат през термостата. Съпоставете го с неефективната му работа и няма да се учудите, че някой го е стегнала шапката, седнал е и е изобретил нещо коренно различно. Nest.

Като се абстрахираме от това, че очевидно са били инспирирани от Hal от „2001: Космическа одисея“, създателите на Nest са свършили колосално добра работа. Устройството изглежда феноменално, а работата с него е сведена до въртене на бутон, след което уредът „се учи“. Навярно тези двете имат пръст в повсеместните възторжени ревюта от потребители, макар че мен ако питате, по-скоро възможността му да се върже с домашния рутър и да бъде контролиран дистанционно през телефон или компютър, но най-вече iPhone са виновни.

Сега е ред на недостатъците. Първият и най-важен е, че в момента в сайта Nest е изчерпан. Има го обаче в разни други сайтове. Вторият може да бъде и цената от $249, макар че по мое мнение тя е ок. Третия и най-притеснителен за мен недостатък е фактът, че обучаващите се машинарии разчитат на повтаряемост на определен модел. Отиваш на работа в толкова, връщаш се в толкова, лягаш си в толкова. Отсъствието на такъв модел ги обърква. Не знам какъв ще е случая с Nest, но дано има по-добра логика от тази. За съжаление, след като изкопах панела на термостата вкъщи, не открих нито една от жиците посочени в теста за съвместимост и не разбрах дали ще ме огрее :-/

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?