Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter
Кратък наръчник на купувача в ebay
, ноември 2010

Еbay е майката и бащата на всички аукциони и ако ще пазарувате изгодно и удобно – правете го там. Всички други клонинги (Аукро, маукро и не знам си какво) просто не стават. И една от причините, ако не и най-важната е, че нямат неговата саморегулация на обществото. Съответно рискът да се нахендрите при тях е много по-голям.

Какви са ползите от ebay-ване

 • възможност да се сдобиете с дефицитни стоки;
 • възможност да се сдобиете с нормални стоки на значително по-ниска цена;
 • възможност да се чувствате като граждани на света;

Какви са рисковете от ebay-ване

 • възможност закупената стока да не отговаря точно на даденото описание или да не е онова, което сте очаквали;
 • Възможност да закупите менте *;
 • Възможност да попаднете на измамник;
 • Възможност накрая стоката да излезе по-скъпо, отколкото ако я купите от тук;

Желаната стока

Най-важното, което човек трябва да запомни, докато търси желаният продукт в ebay, е че търпението е злато.

Основното в ebay е, че освен ако не търсите изключително рядка и дефицитна вещ, винаги имате избор. Не се хвърляйте веднага на първото ви попаднало нещо, освен ако цената и разходите за доставка не ви удовлетворяват напълно и ви е обхванал трескавия синдром „Искам го, искам го вед-на-га!“ Някои от добрите резултати излизат при сериозно експериментиране с ключовите думи, за други е необходимо доста време докато откриете читав екземпляр.

First things first

Окей, решили сте, ще пазарувате. Влизате, търсите, намирате желаното нещо. Първата ви работа е да видите рейтинга на продавача.

ebay рейтинг

Знайте едно – в ebay е пълно с мошеници и търгаши. В ebay доверието не значи нищо. Има перфектни измамници и всеки има своята убедителна история. Единствено фактите имат значение. Макар че и те не винаги са достатъчни.

Разгледайте особено добре негативните отзиви за продавача (ако има такива, разбира се) и вижте колко от тях са основателни, колко от тях са завършили с взаимоизгодно решение и изобщо интересува ли се продавача от тях или има автоматични шаблони, които прилага. Последното е много често срещано при големите търговци, които нямат време и/ли желание да се занимават с всеки. Както обикновено, винаги има тролове, които мрънкат и за най-малкото и тъпо нещо, но лесно ще различите основателните оплаквания от дудненето.

Търговци с по-малко от 20 рейтинга предизвикват подозрение навън. Макар че подобен критерий е много относителен. А и много търговци се изхитриха и първоначално трупат рейтинг от купуване на дребни неща и чак после започват да продават. Това дава възможността доста мошеници да са с висок рейтинг в началото. Затова обърнете внимание дали отзивите за продавача са от купуване или продаване. И изобщо базирайте преценката си на отзивите, не на желанието, описанието или добрата цена. Както казах и в началото, саморегулацията е най-големия плюс на ebay.

Начини за плащане

Всички в страните, от които бих препоръчал да пазарувате, използват PayPal. Ако не го използват, има вероятност да не са читави. Ако си правят устата за директен трансфер от типа Western Union или Moneygram, внимавайте! Придържайте към PayPal, независимо колко много ви се иска нещото веднага.

Тук е моментът да разсеем един мит. Митът за кредитните карти. Не знам защо в обществото се е наложило схващането, че Visa и MasterCard са кредитни карти. Т.е. те могат да са кредитни, но могат да са и дебитни. И това по никакъв начин не се отразява на възможността да се пазарува с тях онлайн. С която и да е класическа Visa или MasterCard можете да пазарувате онлайн, независимо дебитна или кредитна е. Имайте едно наум само с Visa Electron. Доскоро много от тях не можеха да се ползват за онлайн пазаруване. Задължително питайте в банката какво можете да правите с нея. За предпочитане, преди да я издадете. С Maestro онлайн не може да се пазарува. Или поне така беше доскоро.

Каква е разликата между дебитната и кредитна карта. Дебитната карта ограничава сумата, с която разполагате до тази, която имате по сметката си. Кредитната карта ви позволява да използвате кредит извън собствените ви авоари. Кредитните карти имат лимит, до който можете да влизате. Моята Visa например е кредитна и е с лимит 2500 лева. Тоест с нея ползвам до 2500 лева пари на банката, които после връщам. MasterCard-а, който ползвах преди това за покупки в нета, беше дебитен и беше ограничен до сумата, която държах по сметката му. Кредитните карти са голяма краста и няма да усетите кога сте издухали целия лимит. А после няма да усетите как години наред плащате само лихви всеки месец. Съветът ми е да избягвате кредитните карти или да си връщате своевременно всички задължения по овърдрафта.

Транспорт и доставка

Преди всичко трябва да проверите дали желаният от вас продукт се доставя международно или само на територията на страната на продавача.

Често е възможно продавачът да бъде уговорен да достави продукта въпреки описанието, че доставката е само локална.

ebay доставка

USPS Express Mail International или Priority Mail International са добри решения когато пазарувате от Щатите. Не натоварват бюджета и почти винаги пристигат по-бързо от очакваното.

Royal First-Class Mail Signed-For е най-добрия вариант за доставка от Великобритания. Пристига за 2-3 дни на вратата ви, а струва колкото пощенска услуга. Всъщност всички варианти на Royal Mail са окей.

Същото е и с доставките от Германия. Всъщност повечето европейски пощи предлагат ускорена услуга, която за разлика от българските не струва майка си и баща си. Обикновено тези услуги се обслужват от DPD, които от началото на месеца се представляват от Speedy.

Естествено, куриерските агенции винаги остават като вариант. Ако купувате нещо по-скъпичко, съветът ми е да искате доставка по куриер със застраховка. Рискът не си заслужава спестените пари.

Има и друг вариант. Вече има родни фирми, които играят ролята на локален посредник. Така всички ограничения отпадат. Просто купувате нещото и го пращате на адреса на фирмата там. После тя ви го доставя.

Тази работа има две неудобства: 1) излиза ви по-скъпо; 2) може да се наложи да чакате групаж. Предимствата обаче са огромни. Можете да си обзаведете цялата къща за без пари от разпродажбите на Argos и Tesco например. Или да се сдобиете със стоки, които принципно не се доставят международно, като прахосмукачките Dyson. Тъй като мненията за тези услуги и хората, които ги извършват са изключително противоречиви, а аз нямам лични впечатления, ще се въздържа да препоръчам която и да е от тях докато не пробвам няколко пъти, след което ще обновя публикацията. Междувременно обаче вие можете да прецените за себе си как седят нещата тук.

По-малките неща могат да бъдат доставени и в обикновени пликове. В случай, че се набива на очи, ще намерите пликът си отворен без адекватно обяснение. Макар да се опитват всячески да опровергаят това с мелодраматични сърцераздирателни пледоарии за тежките условия на труд, професионализма и други подобни простотии,

в Български Пощи се краде. Всъщност се краде и в куриерските агенции,

колкото и да звучи невероятно.

Присъствал съм на получаване на пратка с хардуер, в която половината хардуер липсваше. Но причината беше, че част от нещата не бяха описани в товарителницата. И респективно си изчезнаха и нямаше как получателят да убеди когото и да било, че са откраднати. Така че не си играйте на дребно, като не декларирате пълното съдържание на пакета. Само дърпате дявола за опашката. Да не говорим, че е незаконно.

Страници: 1 2

↑ Нагоре ↑

 • #1 peter
  27.11.2010

  Въпреки че ибействам от 2004/5 все пак ми беше интересно да прочета цялото.

  Много добра статия.

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?