Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter
Power To The People
, септември 2010

Ах, септември! Хората се завръщат от морето с една особена кисела гримаса. Защото хем летните дни отминават и идва есента, хем от пиене и перкане не им е останало време да си починат. Изкарали са си една малка Нова година, ха-ха! Затова сега е някак трудно да се върнеш към сивото делнично ежедневие и задачи. Поне не и без малко екстра стимул.

И тогава на помощ идват енергийните напитки. За качествата и ефективността им е трудно да се говори обективно. Всичко зависи от начина ви на живот и доколко организмът ви е привикнал към определени дози кофеин и/ли други субстанции. Както с всеки друг стимулант и към енергийните напитки в един момент се изгражда нещо като резистентност и са необходими все повече, за да ви окажат някакво въздействие.

Аз лично не съм върл потребител и ги употребявам само когато тръгвам на път. И макар това да не се случва повече от няколко пъти годишно, сега, няколко години по-късно вече усещам, че нищо не усещам. Поне не нищо стимулиращо и не със силата, с която го усещах първите пъти. Предполагам това е така, защото от много време насам започвам деня си с голям супник двойно кафе.

Най-честият ефект, който ми оказват енергийните напитки е появата на леки спастични мускулни движения – неконтролируеми случайни моторни реакции. Само за сведение, обикновено такива движения ми се появяват след употреба на марихуана. Като стана дума, комбинацията на енергийни напитки и марихуана е много коварна, особено при консумиране на повече от едно от вид заедно с другото. Не съветвам никой да я прави, освен ако няма някакъв специален death wish.

Има и един друг, по-особен ефект, който всички енергийни напитки предизвикват в мен. С извинение, раздвижват ми перисталтиката още преди да съм приключил с пиенето. Страшна работа. Като очистително ми действат. Вжжжжжт. Но да не се отплесвам неподходящо.

В тази първа част на този епичен материал ще подложа организма си на издевателство като две седмици подред всяка сутрин на гладно след ставане жулвам по една енергийна напитчица, в рамките на 10 минути. Материалът е разделен на две части, за да може организмът ми малко да си почине и да се, както се казва в ямболския край, осефери. Втората част ще бъде публикувана през октомври.

Всички напитки в двете части могат да се намерят на българския пазар. За по-лесно, а и заради вариациите на цените на различните места приех две обобщени мерни единици за тях: под 2 лева и над 2 лева.

За целите на удобството и точната информация, енергийната стойност и съдържанието ще бъдат представени за кен от 250 ml, а не за 100 ml, каквато е обичайната практика.

Първата група е представена от Shark, Shark Lite, XL Energy, XL Cranberry Energy, Guru, Guru Lite, Hype, Hype MFP, Xenia, E Original Energy, Grizzly, Rox, Pit Bull и Alcohol Killer, който не е точно енергийна напитка, но ако наистина убива махмурлука, това няма никакво значение.

Забележка: диабетици, бременни, кърмачки, хора със сърдечни проблеми, хора с чувствителност към кофеина и деца е хубаво да не приемат тези напитки. Не само защото част от тях съдържат спорни по отношение на безопасността си добавки, като аспартам, захарин и ацесулфам к. Всичките са маркирани с червено в джобната таблица на Е-тата, която можете да намерите на различни места безплатно.

Внимание: повечето енергийни напитки съдържат огромно количество витамини, най-вече от B групата, които са в пъти повече от препоръчителната дневна доза (например един кен от Xenia Energy съдържа 500% от ПДД на витамин B12 и 250% от ПДД на B6). Това прави рискът от хипервитаминоза съвсем реален.

Страници: 1 2 3

↑ Нагоре ↑

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?