Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

A Scanner Darkly

@ Arts&(Sub)culture

, декември 2011
A Scanner Darkly

Рядка, па макар и петгодишна, находка в доминираното от евтин булшит съвременно кино, особено в частта „научна фантастика“.

Почитателите на Филип К Дик са наясно с това произведение. На български то е преведено като „Камера помътняла“, но със същия успех можеше да е преведно и по случаен друг начин. Аз лично не се наемам да правя превод на нещо толкова изчекнато, затова ще употребявам английското заглавие.

Произведенията на чичо Дик са екранизирани много пъти във все касови хитове: Зов за завръщане, Блейд рънър, Писъци, Специален доклад, Заплащането. Затова бюджета, визията, продукцията от Warner Independent Pictures и крайния инди финансов резултат от няма и $10 милиона приходи на този филм малко учудват, но в никакъв начин не помрачават гледането.

Първото, което се набива на очи е визията. Заснетите оригинални кадри преминават 15 месечен цикъл на постпродукция и трансфер към ротоскопинг, като в резултат всяка минута краен продукт изисква 350 часа работа на екип от 50 души.

Киану, Робърт Дауни, Уди Харелсън и Уинона са себе си, демек не учудват особено, но за сметка на това Рори Кокрейн прави ебати ролята. Thumbs up.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?