Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Азарея

@ People&Places

, април 2012
Азарея

На няколко километра от Троян ви очаква едно доста по-различно място за отмора и презареждане.

Около Троян не е като да няма популярни места за отдих. Чифлик вероятно е най-известното от тях, но по наше мнение нещо не струва. Пък и ние напоследък се ориентираме към по-тихи и затворени площи с възможност за адекватно акомодиране на дете и отделни вили/къщи. Хотелското настаняване вече хич не ни блазни. Докато търсехме място за спокойно прекарване на личен празник, попаднахме съвсем случайно на Азарея. Харесахме идеята, резервирахме и 10 дни по-късно, ето ни тук.

Почти. Табели по пътя няма, ако не броим една абсолютно избеляла и нечетлива и една точно преди пресечката. Един час лутане с 4 тегела в двете посоки и противоречиви упътвания от услужливи троянчани по-късно пристигнахме. Азарея се намира в Горно трапе, до което ще стигнете лесно и без излишно въртене по следния начин. Влизате в Троян и пердашите само направо, следвайки табелите за Шипково. В Бели осъм на Y-образното кръстовище хващате дясната отбивка (лявата е за Чифлик) и след няколко минути сте там.

Първото впечатление от Азарея е за хубаво място. Сигурно пръст в тази ми преценка има факта, че целия комплекс е зона за непушачи. А може да е свързано и с озеленяването, което е наистина красиво и го изпълва хармонично. А сигурно има нещо общо и с това, че бяхме единствените обитатели и разполагахме с цялото пространство за лично удоволствие. Хабитата от 6 къщички определено се различава от онова, с което сме свикнали. На неголямата площ къщичките са разпределени грамотно и макар очевидно да е имало нужда от по-голям терен, и така е ок. Както ми разказа бай Бончо, който с жена си се грижи за Азарея, така става, когато купуваш терен от 10 роднини, всеки от които не знае дали го сърби или боли в момента. Това по никакъв начин не е попречило на доброто планиране, с което се е включило всичко необходимо – поляни, беседка, шатра-зала, заслон, барбекю, пирамида, паркинг, овощна градина, каменен кръг за гимнастика, пейка за съзерцание.

Азарея

Шестте къщички се казват Мир, Хармония, Любов, Доверие, Красота, Светлина, а шатрата е Истина. Похвално е решението в тях да няма телевизор. В крайна сметка, не отиваш на такова място да гледаш телевизия, а ако отиваш, значи нещо малко бъркаш. Телевизорът е в шатрата при масата за тенис. Шатрата е „залата за събития“ и изпълнява ролята на многофункционално пространство. За да не е човек хептен социално алиениран, има нет. Рутъра предлага n стандарт, а скоростта е съвсем прилична: ~320 KB. Сигнал се хваща дори в беседката. Похвално е и наличието на папка с полезна информация. Всяка къщичка спокойно може да побере 5 души – има спалня и разтегаем фотьойл горе, и разтегаем диван долу. Друг е въпроса, че фотьойла и дивана са адски неудобни за спане. Налично е всякакво необходимото кухненско обзавеждане и посуда, завивки, хартия, средства за почистване, фогел, леген, бидони с вода за всеки случай и дори чехли. Чехлите са поизползвани доста и то от не един и два чифта крака. Не е трудно да се сетите накъде бия.

Азарея

Интериорът е класически безвкусен, но за няколко дни се ядва. Мебелите са изработени от ПДЧ специално за да паснат на изчекнатата форма на къщата и пастелните им цветове никак не се връзват с дървото. Нито кожените дивани са много на място. Кухнята е грозно евтина, но пък е пълна с всичко, което ще ви трябва за готвене и някои неочаквани неща, като пшенични трици, хм. Неприятно усещане остава от теракотата на първия етаж, която по наше общо мнение няма никаква работа там. Държи студено, грозна е и няма нищо общо с цялото място и претенцията му, за която ще стане дума по-надолу. Един далеч по-сериозен проблем е факта, че къщичките не са френдли за деца под 3-годишна възраст. Стълбите между първия и втория етаж са няма такива и ако човек пийне повече, искрено го съветвам да си спести риска от счупване на врата, като спи на разтегаемия диван долу. Верандата е ръбата, стълбите й също са гадни, а парапета не върши особена работа, понеже най-долната му цепка е толкова голяма, че дете спокойно може да падне през нея и да си разбие главата в ръба на плочките. Мразя тази дума, но в това отношение недомислиците са очевадни и просто не знам как са допуснати. И докато е предимство наличието на детско легло горе, качването и смъкването на малко дете по тия стълби, с тоя трап, просто е ужасна идея.

Азарея

Заведение в самия комплекс няма, както и някакъв начин човек да се сдобие с храна на място. Твърдеше се, че може да се поръча кетъринг от троянски ресторант, но идеята не беше много привлекателна и не проверихме възможността изобщо. Вариантите за изхранване са да си готвите в кухнята или на барбекюто с ваши продукти, или да ходите до заведенията в близките села. Най-богат избор ще имате в Чифлик. Ако предпочетете другата посока, веднага след табелата Шипково се намира хотел Бакхус, чийто ресторант не е лош, макар половината неща от менюто да не ги зареждат, защото нямали много клиентела в момента. Магазин има в Бели осъм на разклона за Чифлик, но голяма част от стоките във витрината и особено месото, са залежали и цвета им е интересен. Цените на някои неща също граничат с лекото нахалство.

Азарея

В околността има известни забележителности и занимания, в зависимост от нагласата на човек. Ако сте курортистки настроени, отивате в Чифлик. Ако сте планинарски, екопътеки и хижи не е като да няма. Рибарица също е на трийсетина километра. В самия Троян е пълна депресия и освен манастира и експото на занаятите в Орешак, друго впечатляващо май няма. Експото, между другото, тъкмо беше отворило четирите си изцяло реновирани зали, а магазинът е претърпял генерална промяна към по-добро. Посещението си струва определено. Върнахме се с две огромни торби дървени и керамични изделия, които другаде и на такива цени няма как да намериш.

Азарея

Бай Бончо и жена му се грижат добре за нещата. Облагородяват, почистват, сеят, култивират и прочие. Барбекюто е заредено с разпалки и остава само да му драснеш клечката. Въпреки тяхното усилие обаче, остава известно усещане, че комплексът е започнал ударно, но през петгодишната си история търпи позанемаряване. Свидетелство за това е и картичката с пожълтяла хартия, която твърди, че ще бъдем посрещнати с комплимент „заредена слънчева вода, малко еко зеленчуци от градината и ароматен чай“, но не отговаря на истината. Предполагам практиката е спряла скоро след началото, или е била предназначена за някой от многобройните семинари и оздравителни лагери, провеждани там. Какъвто и да е случая, остава едно особено чувство.

Азарея

Проблем за благоденствието ви може да се окажат местните селяци, на чиято воля висите. За тях е напълно нормално да запалят околните стърнища или купчините изостанала от зимата слама, без да ги боли фара, че облаците задушлив дим ще се стелят в околността с часове. И тъй като с подобни хора не може и да става дума за комуникация, за вас остава да приемете последствията от дейността им. При идването си бяхме посрещнати от локалната пършива бяла котка, която по-късно се оказа поредното изчадие на българската загриженост за животните – спасяваш нещо и после го захвърляш на грижите на другите. По време на целия ни престой не спря да се дере, а само няколко секунди невнимание бяха достатъчни тя да влезе в къщичката, да се качи там, където има забравена храна и да започне да ръфа. Супер отвратително и много разочароващо. В крайна сметка, никой не е длъжен да търпи подобни неща, когато плаща. Без да говорим за хигиена.

Азарея

За оздравителните и целебни свойства на къщичките и пирамидата в двора не мога да кажа нищо, а не бих и искал. За тях се изказват хората от Центъра по квантова медицина, които се опитват да ни убедят, че чудеса там стават. И докато съм на мнение, че да, чудеса принципно стават, също съм на мнение, че човек трябва да се фокусира върху една идеология, а не да снове през всички, обещаващи чудеса. Вярвам, че руснаците са много напред с материала в тия неща, обаче изборът ми на идеология не пада върху техните, така че пирамидата и пръснатите наоколо данни от изследвания на пациенти не ми бяха особено полезни. Виж, искрено се надявам и ще се радвам, ако действително някой е бил излекуван, или поне се е почувствал по-добре.

Азарея

Уви, голяма част от еко-то в цялата работа идва от името на фирмата строител Екоинженеринг-С. Дори без да говоря за алтернативни източници на ток или системи за рециклиране на вода, част от моята представа за еко, тук екото е доста далеч. Самата форма на къщите изисква много повече ресурси за изграждане. Консуматорите на енергия са тонове. Бойлерът е постоянно включен. На първия етаж има два конвектора, на втория още един. Осветителните тела долу са 7 с общо 9 крушки + 3 луни над кухненския плот, горе има 4 луни на тавана и 4 лампи на стените. Осветлението в градината се включва с падането на мрака и докато е чудесно да не се пребиваш, далеч не е еко. Интериорът не е планиран така, че всичко да е интегрирано в самия него. Очаквам го от нещо с претенция за еко и цена, цитирам, „колкото един апартамент с аналогична квадратура“. Очаквам и други неща и тук просто не ги открих.

Азарея

Изводи. Дали бихме се плъзнали по еко хайпа, експлоатиран от строителя и построили подобна къщичка? Абсолютно никога. Earthship – да, това не. Усещането ми е, че хората строят подобни недомислици от някаква гузна съвест. От някаква лична корпоративна отговорност. Без да се замислят, без да четат, без да потърсят алтернативи. Дали бихме се върнали отново? Да, стига котката да я няма и селяците да не палят слама. Препоръчваме ли мястото? Да. Има ли нужда от промяна на част от условията? Да. Но и така цената от 90 лв в делничните дни, 110 през уикендите и 120 по време на официални празници (+ разнообразни пакетни намаления) е добра, предвид акомодирането на до 5 души, пълната автономност, спокойствие, красота и добавената стойност на различните дребни хубавини.

Азарея

  • #1 Augusta
    29.07.2012

    Преди време бях чела статиите ти по повод един туристически тур по нашето Черноморие и много се изкефих, чела съм и Романът ти, де (а, бе, кой ми го сви, не мога да си го препрочета) :) Както пишат руснаците, като спамят – „Так держать!“. Честно, оправи ми настроението с трезвото си, разумно отношение към нещата. Много се скапвам като прочета как някой истерично се възторгва от някаква почивка на ‘чист въздух“. Такива като ми дойдат в почивната станция, до която живея, и почнат да пускат магнета на макс, бързо биват порязвани от нас, буржоазните катили, дето живеем наоколо и поливаме, косим, бачкаме по дворовете си. Пожелавам ти успех с новата книга, ще си я купя задължително.

    ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?