Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Моравско село

@ People&Places

, май 2011

По-скоро комплекс, отколкото хотел, това е място с био кухня, чар и верни почитатели.

Моравското село е хотел със собствена ферма за биологични продукти, който се намира на 3-4 километра от Разлог и на 10-12 от Банско. Пътят до там е чудесен и единственото приключение са 800-те метра офроуд, които трябва да направите за да се озовете до него. Ако сте с роудстър или с ниско окачване, далеч не ви препоръчвам да пробвате упражнението, въпреки че са се постарали да направят нещо като път. Поне в началото.

Хотелът е категоризиран като семеен. Натъртвам на това, защото скоро ще видите, че мениджмънта му не е професионален. И сървиса всъщност не е, но това не поражда толкова разочарования. Просто приемете, че отивате на микс от различни туристически едници и е най-добре да оставите очакванията си вкъщи, независимо че отлично написаните рекламни текстове ще ви изпълнят с доста високи такива.

Мястото е много красиво, пипнато и визуално оставя отлични впечатления. Всичко е построено добре, що-годе носи български дух (ако не сте фанатичен привърженик на старата българска архитектура и не смятате, че Колю Фичето е най-великия майстор евър) и изглежда направено с пари. Къщите за гости са 3, разпределенията са различни. Полянките се косят регулярно, за децата има катерушки, играчки и други такива. Футболното игрище ще зарадва големите. Близостта на Банско и Разлог няма да ви остави без забавления, ако търсите това, а хората с планинарски настроения спокойно могат да хванат баир по избор. Рилския манастир също е относително близо. Притежателите на кучета ще се изкефят максимално на възможността да ги пускат да хвърчат на воля, тъй като животните са добре дошли. Същото ще направят и притежателите на деца.

Моравско село

Интериорът на стаите е микс от псевдо народни елементи, евтини материали и страда от сериозни стилистични и архитектурни бъгове. Все едно парите са свършили малко след като е започната работата по вътрешната част. Мога да направя сравнение с хотел Гела, в който интериорите бяха зашеметяващи с достолепието и достоверността си, а миксът между ново и старо беше наистина балансиран. Е, тук пък в механата се подмотват огромна плюшена черна пантера и тигър :-) Тя (механата) изглежда направена преди къщите за гости, вътрешността й е доста по-добра, но ако трябва да я сравнявам с Гела-та, просто не е в същата категория.

Моравско село

Нарочно не снимах интериора, че щях да се отплесна прекалено, затова ще илюстрирам частта описваща проблемите с нещо красиво. Така, откъде да започна. Може би от липсата на вентилатор в банята. Изработката на кухненския бокс в апартамента вероятно е струвала под 200 лв, а импровизирания Г-образен плот ме накара да прихна. Предвиденото за аспиратор място беше празно. Изглежда в къщата изобщо не е предвиден отдушник. Но за какво ви е аспиратор, когато котлоните и без това не работят? Телевизорът работеше, но не хващаше нищо. Нетът е почти неизползваем. Липсваше и обикновена кана за подгряване на вода. Вместо нея имаше микровълнова. Имам предвид… да, микровълновата става за подгряване на вода, но според мен няма място в био хотел. Посуда нямаше почти никаква: 2 вилици, няколко купички и чинии, едно бурканче с нещо като шарена сол и една поставка с подправки, в която имаше нещо ужасяващо древно. Отоплението е с парно на дърва, което се пали около 7-8 вечерта и спира когато изгори последната цепеница, което пък, както се сещате, е през нощта. Затова ще ви бъде много полезна духалката, която ще получите. Първия ден всъщност трябваше да попитам защо е студено, за да ни пуснат парното. Втория ден отново попитах и готиния пич на бара ми обясни, че персонала на котела няма голям ищах да го пуска, понеже е вече май… Ъм, да, супер, само че нали на гостите трябва да им е комфортно? Още повече когато са с малко дете. Пък сме и някакси в планината, такова… Сега виждате защо отбелязах в началото, че мениджмънта не е професионален.

Моравско село

Част от храната е био, другата не е. За сметка на това има добри готвени домашни ястия, та ако отдавна не сте яли бухти или пържени филийки, имате уникалния шанс да се наплющите на воля. Цените не са от ниските, но сме виждали и далеч по-драстични изцепки. Още повече, че ние бяхме със супер-дупер-спешъл-пак, в който закуските и вечерите ни бяха включени и накрая се оказа, че не дължим нищо, въпреки че нямаше ясна дефиниция кое влиза в офертата, кое не и аз още първата вечер изядох един шиш за 12 кинта покрай другите неща впоследствие получихме сканиран бон по мейла за екстра консумацията. Между другото, собствения им черен хляб е невероятен! Опитайте и тортата. И супичките. Абе хапнете си, вкусно е.

Моравско село

От собствената продукция последния ден купихме половинка кашкавал, половинка сирене, 2 буркана кисело мляко, литър и половина прясно, 5 кокоши и 5 патешки яйца. Удоволствието струваше точно 30 лв. За вкусовите качества на продукцията обаче ще има по-късен ъпдейт, когато я изтестваме. В този ред на мисли, магазинът на пръв поглед предлага всичко, което можете да си купите и в био магазините в града, но наличието му само по себе си е добро за онези забраванковци, които късно ще се сетят, че душгела остана вкъщи. Макар че ако трябва да съм коректен, в банята има пълнители с био душгел до икономичните душове и био сапун до мивките. При нас първия беше пълен, втория празен.

Моравско село

В заключение, мястото е приятно, но ако сте като нас, бързо могат да ви хванат дяволите. Имахме пакет от 3 нощувки, но след втората си стегнахме багажа. Казано по друг начин, ще ви хареса за повече от 2 дни, ако искате да отидете някъде с кучето си, искате да пуснете детето си да подивее на воля, търсите възможност да ресетнете от цивилизацията, фанатични почитатели сте на био/еко/зеления живот, или сте компания от поне 4 души. Или пък просто не сте като нас. Какъвто и да е случая, идете, вижте, пробвайте. Най-малкото защото е едно по-различно място и определено има чар. Пак там сме резервирали за Elevation-а, така че standby за ъпдейт.

Моравско село

 • #1 Gio
  22.08.2011

  Не ходете в Био-хотела! Нещата доста са се влошили спрямо минали години. Почивах на скоро(август 2011) и за съжалени констатирах , че цените са се вдигнали доста, а качеството на услугата се е влошило. Любезността на домакините е привидна, гледат само да ти вземат парите.
  Разочарован

  ОтговорОтговор

 • #2 procopy
  14.10.2011

  Пети месец си чакаме парите от отказаната резервация за Елевейшъна. Въпреки, че бе направена по всички техни правила и условия, повече от две седмици предварително, рифънд няма. Следва жалба в КЗП, след което мястото престава да съществува на картата ни и изчезва от секцията Guide на мига.

  ОтговорОтговор

 • #3 Йо
  18.09.2012

  Джио, е много прав… Там е една пълна комерсализация за това био производство. Вадят два чувала с картофи и пет домата.. Ако на това му викате домашно което значи био?? Просто фалша е пълен там, и лицемерното поведение на собствениците…. Не ходете там, има много по хубави и спокойни, прекрасни кътчета в България и балкана който биха ви заредили на 100 процента с енегрия.. А също така и това което ви предлагат като домашно биха ви го правили пред вас.. А яли ли сте домашен хляб печен на пещ…. Просто опитайте истинска домашна храна и се насладете на нея, но в Био хотела няма да я намерите….

  ОтговорОтговор

 • #4 Йо
  18.09.2012

  това тяхното био, дето просто кашкавала не блъска на нищо … или хляба е месен и печен тям някъде в кресна…е много био..да бе да ама друг път… ако сте имали села и баби и дядовци който да са ви хранили с домашно произведена храна което е в същност био, ще знаете какво е точно био… Или да ядете всеки ден еленски бут за обед и вечеря лятото… и суджуците и домашното прясно сирене…. това е вкусно когато е истинско и направено с майсторлък.. а не някаква проста имитация дето прави комерсиалния био хотел…

  ОтговорОтговор

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?