Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Трън, Бусинци, Студен извор и ждрелото на Ерма

@ People&Places

, септември 2012
Трън, Бусинци, Студен извор и ждрелото на Ерма

Едва ли знаете много за Трън, затова ето какво можете да видите там, дори в рамките на един ден.

Пътят до Трън е идиличен, сравнително кратък и сравнително добър. Седемдесет и петте километра отнемат около час. По последните вити завои може да се натъкнете на катаджии. Пристигате пред общината, паркирате пред нея и излизате да се разходите по наскоро реновирания площад, където се случва много малко.

Спа хотел Ерма, намиращ се до общината, е единственият хотел без табела, който някога съм виждал и беше нужно да вляза да попитам дали това е той, за да разбера. Сигурно понеже само той е истински, а другото са къщи за гости (всъщност по-скоро туристически спални), собственикът му е преценил, че не е нужно. Снимките на сайта са чудесни и създават погрешно впечатление за локацията и вида на нещата наоколо.

Собственикът в сянка, както ни беше любезно оповестено от разговорливо трето лице скоро след пристигането ни, е… Митьо Очите. Господин Очите, позволете да вметна, че всеки хотел си има нужда от табела и категоризация (така и не разбрахме колко звезди е хотела), както и че това далеч не е спа хотел, защото в него липсват балнео център с басейн, сауна, парна баня, джакузи и прочие релевантни за спа-то услуги. Масажът сам по себе си е хубаво нещо, но не прави едно място спа според закона за туризма. Това само FYI. Иначе хавлиеното прасе си го бива. Хотела също не е лош. Имаме някои дребни забележки, като например колко отвратително впечатление прави рулото тоалетна хартия да е на последни издихания, но карай да върви. Масажът, от който се възползвахме, беше добър, но нищо особено. Props за услужливия барман, който ни беше адски полезен с информация за забележителностите в района.

Trun

Забележителността на района е връх Руй, под който се мъдри ждрелото на Ерма. То се оказа тотално непроходимо с малко дете, но за сметка на това желано място за къмпингари, палаткари, хипари и други -ари, които бяха наблегнали на любимите си бири и скари. Фрапиращото бяха чуждестранните посетители от Полша и Унгария. Не разбрахме как се стига до сръбската му част, където, твърди се, гледките били наистина зашеметяващи.

Trun

Единственото смислено, което успяхме да направим, бе да си купим домашни сладка от борови връхчета, горски плодове и мащерков сироп – наистина разкошни.

Trun

Скалната църква е леко трудна за откриване, защото на никой не му е хрумнало да сложи указателна табела откъде точно се минава за нея. Минава се между два двора, а през повечето време самата тя е затворена.

Trun

На кратко разстояние извън Трън има два музея – на керамиката в Бусинци и на киселото мляко в Студен извор. Докато в керамичния музей има какво да се види, купи, а съдържателката ще ви изнесе продължителна беседа като магнетофонна ролка, в този на киселото мляко има малко за гледане, но пък историята му крие иначе неизвестни факти. Можете да си купите и домашно мляко за изпът.

Trun

На връщане към София може да се направи отбивка към водопада след село Врабча. Пътя до него е доста неприятен, тесен, с минимална видимост, а паркирането е възможно с много късмет. От там има още малко вървене по козя пътека, но пък гледките отгоре са епични.

Trun

Безработицата в Трън клони към 90%, научаваме от съдържателката на механа „Франц Матас“, намираща се зад хотела. Огромната къща явно е била предвидена за хотелски комплекс, но после, или пък преди това, нещо се е объркало. Макар и любезна и откровено зажадняла за разговор с някого, съдържателката не успя да ни предложи нищо повече от шопска салата и експресно размразени в микровълнова печка пилешки шишчета с най-ужасния вкус, който човек може да си представи. Другата посетена механа „Къща на кьоше“, изглеждаше много по-оборотна.

Trun

Че в града се живее на някакви други обороти и в някакъв друг свят се разбира лесно. В проведения бирфест на площада, под прозорците на хотела, имаше толкова бира, колкото във всеки един момент в домашния ни хладилник. Диско жокера заложи на бруталния микс от македонски революционни песни, попфолк и дива чалга от ранните години на жанра. Хората просто кесеха с ръцете в джобовете. Нито пиеха бира, нито правеха каквото и да било свързано с бирфест. За да затвърдят странното впечатление, в града щъкат твърде много коли с десен волан и английска регистрация, включително стар Lotus, а някакъв човечец вози децата по площада с една от онези електрически колички, в които трудноподвижните английски пенсионери ходят до магазина.

Trun

Ако знаете нещо друго забележително или интересно за гледане и правене в околността, споделете. Ще бъде интересно да се види, когато се върнем за нова партида сладка и сиропи.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?