Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

Явор, който иска една по-добра София

@ People&Places

, февруари 2012
Явор, който иска една по-добра София

Явор не разбира концепцията за живот от позицията на силата, иначе отдавна да е раздал шамарите на много сънародници. Вместо това им го слага тънко рисувайки.

Всеки, който е попадал на Ръководство за Управление на София се е смял с глас и е клатил доволно глава. Като изключим онези нещастни космати хорица с ярко изявено национално самосъзнание, за които нарисуваното е долна инсинуация и компромат, де. Човекът зад проекта се казва Явор. И макар художествената академия три пъти да го отхвърля, в крайна сметка може би така е по-добре. Иначе едва ли щяхме да се радваме на наистина нечовешки добрите му работи. Я да видим сега какво прави той…

Sassy: Здрасти, ти хейтър ли си?
Явор: Здрасти! Не се възприемам като хейтър, по-скоро като умерен киселяк с нарушено Ph ;)

S: „Кореняк“ софиянец ли си?
Я: Някъде от 30-те години на миналия век.

S: Това променя ли нещо в усещането ти за околното пространство?
Я: Това е по-съществения въпрос! Ще го приема като продължение на предишния.

„Кореняк” добива тежест и стойност единствено ако човек влага отношение към мястото където живее. Ако приемаме града, квартала или дори само дома си просто за даденост, родословното дърво просто прави шума, нищо повече. В този ред на мисли не приемам за аргумент и реплики от рода „Да не мислите, че ми е много приятно да живея в София? Тук съм единствено ‘щото има работа!” на хора дошли само заради препитанието. София не е „Сникърс” – ядеш, хвърляш и си заминаваш! Важи за всички, които го обитаваме!

РУС

S: Разкажи дежурните сухи факти, че да не изгубим аудиторията тип „трета възраст“. Там щастливо женен, с 5 деца, инженер по образование, бунтар по дух, автотенекеджия по професия, в свободното си време планинар, увлича се по йогата и рока, сещаш се…
Я: Щастливо женен, с две деца – момче и момиче. Средно образован, с руски език. С три фаула за Худ. Академия. Любима професия – височинни монтажи и външна реклама. Рок, джаз, лицеви и набирки.

S: Понеже в рисунките ти са намесени проблеми от национален характер, щеше ли да е същото, ако живееше, да речем, в Павликени?
Я: Ако живеех в Павликени или който и да е малък град, при техните „благи” условия за човешко развитие отдавна да съм разстрелял пацифиста в себе си!

S: Умилително ли се чувстваш от нещата, с които се сблъскваш и те провокират да рисуваш, или би предпочел да имаше шмайзер?
Я: Определено нещата които публикувам в РУС не са провокирани от капки мед по сърцето. За шмайзер чак не съм се замислял, до момента фантазията ми опира до шамари.

РУС

S: В кой квартал живееш?
Я: Хиподрума

S: Какво е по-различно там от останалите квартали на София?
Я: Като излезем от къщи с детската количка и съм на улицата директно. Чувал съм за някакви неща като тро… тру… както и да е, паважа е единственото което знам. Имаме си парк зад ритуалната зала, на който му казват „кучешката градинка” и той вярно си е техен!

РУС

S: Кой прееба всичко наоколо?
Я: Един ли бе да го опишеш.

S: Добре ли ти е тук?
Я: Отдавна да съм хванал гората, но не мога да искам същото и от децата си!

S: Всъщност патриот ли си?
Я: Не

S: Според теб каква част от 20-те хиляди души, които са ти фенове във Фейсбук са там само заради споделянето на весели картинки, а после отиват и правят същите тъпотии, на които са се смели и бучали?
Я: Не мога да кажа. Активните хора, тези, които коментират са малък процент, а сред тях има и такива, които не приемат закачките ми. Но от 20-те хиляди колко са, нямам идея.

S: Измежду всички неща от БГ реалността, които са станали част от рисунките ти, кое е едното, което би откроил като най-отвратително?
Я: Пълната липса на толерантност и малоумния, неандерталски пиниз „По-силния оцелява!”

S: С псувните как си?
Я: В момента, в който се кача на колата и са ми на езика.

РУС

S: Медиите май те харесват. Освен до нови фенове това ще доведе ли до нещо друго?
Я: Надявам се да претърпи развитие идеята. За сега никой не се ангажира да застане зад нея заедно с мен. Всяко чудо за три дни!

S: Питаеш ли носталгия по соца?
Я: За много неща от това време, да! Нали правим разлика между Соц и Ком!? От край време в политиката се опитват къде да реставрират, къде да въведат иначе работили Соц механизми и правила, стига да не ги обвинят в Ком. Някога, в рамките на последните 20 години, някакъв мъдър чешки политик е казал: „Ние не потопихме кораба. Само сменихме посоката му на движение.”

Все пак съм направил страница на соц тематика, публикувана в соц мрежа :)

S: Би ли емигрирал?
Я: Да

РУС

S: Мен ако питаш, имаш златно бизнес яйце, планираш ли нещо в тази посока?
Я: Планирам. Мениджмънта ми куца ;)

S: Как всъщност започна всичко?
Я: С „гледам и не вярвам на очите си!”

S: А как ще свърши?
Я: След 3-тия ден чудо :)

[eshop_addtocart]

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?