Sassy RSS feed Sassy Facebook page Sassy Twitter

François Junod и неговите автомати

@ Arts&(Sub)culture, People&Places

, октомври 2011

Излезли сякаш от приказни светове и абстрактни кошмари, творенията на швейцарския майстор на автомати… извинявам се за народния израз, ама цепят мрака.

François Junod и неговите автомати

Автоматът е съвкупност от механизми и логически последователности създаващи (почти) естествени движения и поведение в неудошевени предмети. Автоматиката датира от древността, но навярно първите примери, за които се сещате, са старинните часовници с кукувичка и танцуващите кутии. Роботиката е съвременния вариант на автоматиката. Аниматрониката също е автоматика, но терминът се използва преди всичко за създаваните за филми и увеселителни паркове автомати. Ако пък сте геймъри, моментално ще се сетите за Thief II и BioShock.

Но да се върнем на нашия човек Франсоа. През 1980-та той случайно открива магията на автоматиката и се захваща за работа. Първата му творба, Ангелът е реализирана през 1984 и заема почетно място в музея CIMA, в който се излагат само музикални кутии и автомати. Швейцарците изглежда имат афинитет към механичните джвъчки.

Оттогава насам творенията му са все по-главозамайващи и включват скулптури в реални размери – коне, хора и прочие, като кулминацията идва с автомата на Пушкин, който е съставен от 3000 части, има речник от 24 думи, знае основни пунктоационни правила, пише стихотворения и украсява всяко с уникална рисунка.

Всеки автомат изисква месеци и дори години прецизна ювелирна работа, а всяка бурмичка се произвежда специално и ръчно за целта от екипа. Остава основния въпрос – кой и колко плаща за всичко това.

p.s. Ако проявявате интерес по темата, не пропускайте да посетите най-изчерпателния блог. Не пропускайте да посетите и магазина.

Коментарът ви съобразен ли е с правилата за поведение в сайта?